Maros Palesch Rôzne

Opravujeme cesty, aby boli bezpečné

BSK. Zlepšenie dopravy, údržba a oprava komunikácií a mostov je jednou z priorít Bratislavskej župy aj v tomto roku. V krajskom rozpočte je na to vyčlenených takmer 11,4 mil. € (na rekonštrukciu ciest a mostov 5 mil. €, na bežnú údržbu 6,4 mil. €), v

„Minulý rok sa nám i napriek kríze podarilo opraviť tri mosty v rámci Bratislavskej župy. Jednou z priorít kraja je aj v tomto roku infraštruktúra, preto sme päťnásobne navýšili rozpočet na rekonštrukciu ciest a mostov. Dôvodom je najmä zvýšenie ich bezpečnosti,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Kraj má vo vlastníctve 130 mostov a 511,72 km ciest (z toho 178,99 km sú cesty II. triedy 332,73 km cesty III. triedy).

Rekonštrukcie ciest sa budú vykonávať najmä na najviac opotrebovaných úsekoch, pričom sa bude prihliadať na dopravný význam komunikácií. Súčasťou rekonštrukcií bude aj úprava kanalizačných vpustí a kanalizačných poklopov, jarkov, cestných napojení, vodorovného a zvislého dopravného značenia.

Bratislavská župa v roku 2011 plánuje spevniť svahy na ceste pri horskom priechode Pezinská Baba, rekonštruovať cestu vedúcu cez Modru, rekonštruovať by sa mala aj cesta z Vajnor do Slovenského Grobu, ako aj cesta smerom na Chorvátsky Grob, ktorá sa s ňou v polovici križuje. Kraj plánuje aj opravu ciest v Dunajskej Lužnej, v Zohore, pred obcou Nová Dedinka, za obcami Veľké Leváre – Závod, Zohor – Láb. V rekonštrukciách sa tiež počíta s odvodnením cesty a vystavaním priepustu pred obcou Viničné, ako aj s opravou mosta v obci Zálesie.

Župan Frešo zároveň poznamenal, že Bratislavský kraj ako jediný z krajov nemôže na rekonštrukcie a opravy ciest a mostov čerpať eurofondy. Jediný externý zdroj ktorý župa využíva sú úvery alebo iné kapitálové príjmy. V januári 2008 BSK podpísal úverový rámec na čerpanie 700 mil. SK (cca 23,2 mil. €) z Európskej investičnej banky (EIB). Možnosť čerpania je do roku 2013. Na rekonštrukcie a opravy ciest a mostov bolo z úveru EIB v roku 2010 čerpaných 800 tis. €, pre rok 2011 je plánované čerpanie cca 4,17 mil. €.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM