Tomáš Stupavský Rôzne

Oplatí sa v Bratislave niečo opravovať? Okolie Michalskej brány niekoľko dní po renovácii opäť postriekali vandali

Pred dvomi týždňami sme upozornili na problém, že okolie Michalskej brány v centre mesta je v katastrofálnom stave. Mesto sa následne pustilo do jeho úpravy. No prešlo niekoľko dní a už boli steny významnej pamiatky opäť znehodnotené grafitmi.

Ilustračný obrázok k článku Oplatí sa v Bratislave niečo opravovať? Okolie Michalskej brány niekoľko dní po renovácii opäť postriekali vandali
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Niektorí ľudia si naozaj ničoho nevážia. Jedna zo vstupných brán do historického centra mesta bola dlhé roky zdevastovaná od grafitov, rôznych nápisov a „zdobili“ ju ošarpané steny. Michalská brána a jej okolie patrí k vyhľadávaným miestom turistov. Preto sa mesto konečne rozhodlo, že celý priestor zrenovuje.

Prečítajte si tiež: Problém, na ktorý sme upozornili, sa konečne rieši: Okolie Michalskej brány dostáva nový a krajší vzhľad

Avšak ešte pred úplným dokončením prác neznámi vandali opäť postriekali steny predbránia Michalskej brány grafitmi. Magistrát tak musel znova investovať do opravy tohto miesta.

Čo takto nainštalovať kamery?

V čase našej návštevy bola už Michalská brána nanovo natretá a aplikovaný bol aj antigrafiti náter. V okolí historickej pamiatky hliadkoval aj príslušník mestskej polície.

„V čase opätovnej renovácie mestská polícia častejšie hliadkovala v okolí Michalskej brány. V centre mesta by však v blízkej budúcnosti malo byť vo všeobecnosti viac policajtov – pochôdzkarov. Nielen samostatne kvôli Michalskému podbrániu, ale kvôli celkovej bezpečnosti návštevníkov mesta,“ povedala pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Problém s vandalmi by mohol vyriešiť bezpečnostný kamerový systém. „Uvažovali sme o inštalácií bezpečnostnej kamery na tomto mieste, ale pamiatkari mali voči tomuto kroky výhrady. Preto musíme hľadať nejaké riešenie ako kameru umiestniť tak, aby spĺňala svoj účel a zároveň rešpektovala historickosť miesta,“ doplnila Skokanová.

Ak budete v súčasnosti do historického centra vchádzať od Župného námestia prejdete cez kultivovaný a príjemný verejný priestor. No otázka znie, dokedy?

Vo fotogalérii si pozrite, ako vyzerá predbránie Michalskej brány po renovácii.

Prečítajte si tiež: Vstupná brána do historického centra Bratislavy alebo na smetisko?

Vynovené predbránie Michalskej brány
6
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM