Alexandra Húsková Rôzne

Opatrenia proti extrémizmu, ale aj integrácia migrantov sú témami dvojdňovej konferencie v Bratislave

Odborníci z mimovládnych organizácií, verejného sektora i občianskych iniciatív budú dnes a v piatok (25.9.) v Bratislave diskutovať o možnostiach občianskej spoločnosti reagovať na nárast radikalizmu, extrémistického myslenia i nenávistných prejavov prameniacich z nacionalistického podhubia.

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia proti extrémizmu, ale aj integrácia migrantov sú témami dvojdňovej konferencie v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci panelových diskusií i workshopov budú témami súčasná migračná kríza, efektívne spôsoby boja proti extrémizmu a šíreniu negatívnych predsudkov, ale aj využívanie konšpiračných teórií v propagande na internete. Možnosť na diskusiu i výmeny poznatkov a skúseností ponúka konferencia Občianski aktéri v konfliktoch.

Hosťami konferencie budú v piatok (25.9.) aj nórski aktivisti. Spisovateľ, novinár a filmár Bjorn Ihler, ktorý prežil útok Andersa Breivika na ostrove Utoya v roku 2011, a tiež Tom Olsen, bývalý neonacista, ktorý v súčasnosti pracuje ako koordinátor prevencie kriminality v nórskom meste Bryne a podieľa sa na lokálnych i medzinárodných projektoch týkajúcich sa prevencie a boja proti všetkým formám násilného extrémizmu.

Olsen dnes v rozhovore upozornil, že extrémizmus je globálny fenomén, ktorý sa týka aj malých krajín, ako je Nórsko či Slovensko. „Trochu som surfoval po internete, preto viem, že aj vy máte dosť veľké problémy s pravicovým extrémizmom. O to viac je dôležité, že sa takáto konferencia koná,“ povedal.

Poukázal tiež na to, že extrémizmus má mnoho podôb. „Je preto dôležité diskutovať a vymieňať si poznatky o dôvodoch, ktoré ľudí viedli k prejavom extrémizmu a nenávisti,“ uviedol.

Zo slovenských hostí vystúpia na konferencii napríklad Elena Gallová Kriglerová z Centra pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), ktorá sa dlhodobo venuje otázkam rómskej menšiny, ale aj Daniel Milo z Kancelárie ministra vnútra SR, dlhodobo sa angažujúci v boji proti rasizmu a extrémizmu.

Konferenciu organizuje mimovládna organizácia PDCS v rámci projektu „Aktívni občania všade“ podporeného z Finančného mechanizmu EHP 2009 – 2014 v rámci Programu „Aktívne občianstvo a inklúzia“, ktorý spravuje Nadácia Ekopolis, Nadácia pre deti Slovenska a Socia, a v rámci Programu „Demokracia a ľudské práva“, ktorý spravuje Nadácia otvorenej spoločnosti.

PDCS sa zameriava na profesionálne vzdelávacie a facilitačné služby, konzultácie a poradenstvo v oblasti riešenia konfliktov, podpory spoločenského dialógu, občianskej participácie a rozvoja občianskej spoločnosti na Slovensku i v zahraničí.

Poskytuje pomoc v medzinárodných rozvojových programoch a sprostredkúva kultivovaný dialóg medzi rôznymi záujmovými skupinami. Spolupracuje s neziskovými organizáciami, inštitúciami verejnej správy a medzisektorovými partnerstvami.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM