Nina Táborská Kultúra

OLOmpijský filmový festival opäť pripomenul deťom, prečo separovať odpad

Hrdinov zachraňujúcich svet pred nebezpečenstvom zmeny klímy, Aladina čistiaceho každé ráno svoje mesto od smetí, Johannesa, ktorý vyskúša žiť bez plastov či priebeh triedenia odpadu v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku OLOmpijský filmový festival opäť pripomenul deťom, prečo separovať odpad
Zdroj: Dnes24.sk

Aj to dnes videlo 600 detí na OLOmpijskom filmovom festivale (OFF) v Bratislave. Jeho cieľom bolo prostvom filmov a diskusií naučiť najmladšiu generáciu zodpovedne pristupovať k odpadu.

Deti videli spolu 32 minút krátkych filmov a zároveň diskutovali s hosťami najmä o témach separovania. „Myslíme si, že táto forma osvety je pre deti účinnejšia a pútavejšia. Aj tu totiž platí, že raz vidieť je viac, ako niečo stokrát počuť,“ povedal Roman Achimský, generálny riaditeľ spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu, ktorá toto podujatie zorganizovala. Podľa neho je potrebné rozprávať deťom už od malička, ako sa majú správať k životnému prostrediu.

Filmového festivalu sa zúčastnila aj speváčka a fotografka Misha, cestovateľ Ľuboš Fellner či fotograf Alan Hyža.

Vzdelávaco-zábavný program

OFF, ktorý sa konal tento rok pod záštitou Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm, organizuje spoločnosť OLO v rámci celoročného projektu OLOmpiáda.

Je to vzdelávaco-zábavný program pre žiakov bratislavských materských, základných a špeciálnych škôl. Jeho hlavným zámerom je podpora výchovy v oblasti separovaného zberu a ochrany životného prostredia.

Do tretieho ročníka OLOmpiády sa doposiaľ prihlásilo 18.500 detí, ktoré budú počas školského roka zbierať a triediť papier i plast, za čo sa môžu zúčastniť jednotlivých výchovno-vzdelávacích podujatí. V rámci projektu tak ešte dajú odpadu druhú šancu a vytvoria z neho umelecké diela.

Navštívia spaľovňu a malú papiereň, spoznajú príbeh plastovej fľašky a dozvedia sa, ako funguje smetiarske auto alebo zberný dvor.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM