Rôzne

Zasype nás odpad: Počas Vianoc ho z roka na rok pribúda

Zle poskladané kartóny zbytočne blokujú nádoby. Vianočné stromčeky začne OLO odvážať až po Troch kráľoch.

Ilustračný obrázok k článku Zasype nás odpad: Počas Vianoc ho z roka na rok pribúda
5
Galéria
Zdroj: TASR

S každoročným pribúdaním odpadu rastú aj reklamácie obyvateľov mesta na neodvezený odpad.

Podľa mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) sa problém zvyšuje tým, že odpad ľudia nesprávne ukladajú do zberných nádob určených na recykláciu. Ak sú už preplnené pohodia ho ku kontajnerom.

Rýchlejšie zapĺňanie nádob

„Nestláčanie obalov je celoslovenským neduhom a prispieva k zhoršovaniu úrovne triedenia odpadov. Následne sa dosahujú horšie výsledky pri recyklácii. V období Vianoc je jeho výsledkom extrémne rýchle zapĺňanie, až prepĺňanie kontajnerov na triedený zber. Problém sa týka predovšetkým kontajnerov na papier a plasty,“ informovala Karin Zvalová z OLO.

Jedným z dôsledkov je znehodnocovanie obsahu zberných nádob na triedený odpad. Ľudia to potom riešia vyhadzovaním recyklovateľných druhov odpadov do zmesového komunálneho odpadu.

„Často nastáva situácia preplnenia všetkých zberných nádob, klesajúci trend recyklácie v tomto období a neporiadok okolo stojiska či zberného hniezda,“ podotkla.

Papier nie je plast

Papierové kartónové škatule aj baliaci papier je podľa OLO potrebné zložiť, prípadne odstrániť lepiacu pásku. Treba tiež rozlíšiť, či baliaci papier nie je obal z plastu.

„Plastové obaly z potravín patria do žltého kontajnera, pretože proces recyklácie nemá problém s vyjedenými zvyškami potravy a mastnotou. Samozrejme, nemali by sme vyhadzovať nespotrebované potraviny, alebo obaly plné potravín,“ spresnila Zvalová.

Zvyšky jedla patria do zmesového komunálneho odpadu.

Osvetlenie je elektroodpad

„Ak je preplnený zvon či zberná nádoba na sklo, neukladajte ho vedľa nádoby, ale počkajte, keď bude prázdna,“ uviedla Zvalová.

Pokazené osvetlenie na vianočný stromček patrí do elektroodpadu. Mestom spätného zberu sú elektropredajne či zberný dvor.

OLO zbiera v Bratislave odpad každý deň, okrem nedieľ a dvoch sviatkov – Nového roka (1. 1.) a Veľkonočného pondelka.

Stromčeky odvezú až do marca

Odvoz vianočných stromčekov bude zabezpečovať OLO od 7. januára do 1. marca.

„Odzdobené vianočné stromčeky sa ukladajú v prípade rodinných domov ku zberným hniezdam a v prípade bytových domov ku stanovištiam zberných nádob,“ podotkla Zvalová.

Vianočný stromček môžu občania priviezť aj osobne a bezplatne ho odovzdať v zbernom dvore OLO na Starej Ivanskej ceste 2, a to každý deň, okrem nedele a sviatkov, od 8.00 do 18.00 h. Vianočné stromčeky OLO energeticky zhodnotí.

V Bratislave sa v roku 2016 vyzbieralo a odviezlo 99 ton, v rok 2017 to bolo 112 ton, v roku 2018 128 ton a v roku 2019 124,92 tony vianočných stromčekov.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Odvoz vianočných stromčekov
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM