KAW Tlačové správy

Olivia má len 10 rokov a počas pandémie vymýšľa SKVELÉ veci! Detskými činmi by sa mohli inšpirovať mnohí z nás

V jubilejnom 20. ročníku projektu zabojuje o ocenenie Detský čin roka aj šesť príbehov detí z Bratislavy a blízkeho okolia.

Ilustračný obrázok k článku Olivia má len 10 rokov a počas pandémie vymýšľa SKVELÉ veci! Detskými činmi by sa mohli inšpirovať mnohí z nás
Zdroj: Detskycin.sk

Projekt Detský čin roka tento rok štartuje už 20. ročník a jeho partnerom je opäť darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk. V každej z ôsmych kategórií je päť nominovaných skutkov, pričom hlasovať môžete aj za skutky bratislavských malých hrdinov. Počas doterajších 20 rokov fungovania projektu sa do neho zapojilo viac ako 1 600 000 detí z celého Slovenska.

Priebeh projektu

V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí. Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Počas leta výberová komisia vybrala 40 nominovaných skutkov v ôsmych kategóriách.

V aktuálnom ročníku zabojujú o ocenenie Detský čin roka aj príbehy detí z Bratislavy a blízkeho okolia:

Výnimočné dievča

Laura v čase prvej vlny pandémie koronavírusu založila na facebooku skupinu Šijeme rúška. Mala pomôcť ľuďom, aby si v núdzi dokázali urobiť rúško sami doma. Netrvalo dlho a ako jedna zo šičiek sa prihlásila aj Laura. Prvé rúška šila ručne. Pre rodičov, pre seba, pre kamarátov. Keďže boli zatvorené obchody, rozstrihala s maminou staršie obliečky. Pre najmenšie deti vyrobila rúška zo svojej farebnej obliečky. Neskôr si požičala starý šijací stroj od babky. Šila niekoľko hodín denne. Dokopy ušila a rozdala okolo dvesto rúšok. Vraví: „Viem, že to je máličko oproti tomu, čo šili ostatní dobrovoľníci, ale aj tak som veľmi rada, že som pomohla sama, ako som najlepšie vedela, a že som urobila radosť s maličkosťou, ktorá bola v tom čase taká dôležitá.“

Podporiť Lauru hlasovaním môžete TU.

Úžasná pomocníčka

Olivia Böhmerová je piatačka na ZŠ P. Marcelyho, ktorá nezištne a s otvoreným srdiečkom pomáha susedom v Ružinove. Dievčatko má len desať rokov, ale robí viac ako mnohí dospelí. Olivka mohla sedieť doma a hrať počítačové hry alebo četovať s kamarátkami. Namiesto toho šila rúška a pomáhala susedom v dome s nákupmi. Na začiatku pandémie vyvesila do výťahu plagát, že ak by starší a chorí susedia potrebovali, môže im ísť nakúpiť.

Ochotné dievča s veľkým srdcom spolu s mamou pomohli ľuďom s nákupmi, vyzdvihli lieky a potom začali aj tiež šiť rúška. Každé z nich zabalila Olivka do vrecúška a dala do výťahu, aby si ich susedia mohli zobrať. Nebola núdza ani o veselé zážitky. "Robili sme si napríklad ‚výťah‘ cez balkóny a všeličo sme si posielali,“ smeje sa Olivka, ktorá má zopár nápadov aj do budúcnosti. „Chystáme sa už aj na Vianoce. Vo vchode budeme mať stromček s vianočnými želaniami seniorov, susedia si budú môcť nejaké zvesiť a niekomu, možno aj úplne neznámemu, splniť vianočné prianie.“

Podporiť hrdinku hlasovaním môžete TU.

Radosť pre ľudí bez domova

Dievčatá Ella a Julka najprv frflali, že počas mimoriadnych opatrení v marci nemôžu byť s priateľmi, potom však zistili, že sú aj takí, ktorí to majú ešte ťažšie, napríklad aj preto, lebo nemajú domov ani blízkych a napriek tomu majú dodržiavať tie isté pravidlá ako my. My sme mali proste OSTAŤ DOMA, oni NEMAJÚ DOMOV. Dievčatá zaujímalo, kde teda majú ostať, ako môžu dodržiavať pravidlá a byť v bezpečí? Odpovede dostali od nocľahárne Depaul a ťažké príbehy a osudy ľudí, ktorým sa iní vyhýbajú, dievčatá oslovili. Ella a Julka prišli na to, že chuť a vôňu domova by mohol týmto ľuďom pripomenúť domáci koláčik, že si vždy pri ňom spomenú, aké to bolo, keď boli doma s rodinou.

A tak v sťažených podmienkach dievčatá začali online piecť. Vybrali spoločný recept, nakúpili rovnaké ingrediencie a cez online spojenie to urobili tak, že ich kuchárske výtvory boli rovnaké. Napiekli dvestoštrnásť koláčov a za pomoci rodičov ich dopravili do nocľahárne a pripravili tak nedeľné prekvapenie s chuťou a pocitom domova pre dvesto ľudí žijúcich na ulici. Nemohli pre obmedzenia vidieť ani zažiť, akú radosť spôsobili, no to im neprekážalo. Aj keď ju nemôžu vidieť, tešia sa z toho, že ju môžu dať.

Podporiť hrdinky hlasovaním môžete TU.

Privolali pomoc

Chlapci sa vozili na bicykloch po uliciach Grinavy, až jeden z nich dostal nápad, že ide „rúčkovať“ na preliezky. Šimon sa rukami chytal každej tyčky a nohy mu viseli vo vzduchu, chcel prerúčkovať z jednej strany preliezky na druhú. Zrazu sa mu šmykli ruky, spadol z výšky a udrel si chrbát a hlavu. Nehýbal sa, ležal a bol bledý, ťažko dýchal, povedal len: „… zavolaj 112.“ Okolo išli dve dievčatá a Šimonovi kamaráti Tomáš a Jakub zakričali, aby volali sanitku. Oni zatiaľ utekali zavolať pomoc na miesto, kde chlapi stavali máj. Potom spolu s dospelými utekali späť k zranenému Šimonovi. Spolu pri ňom potom čakali na príchod sanitky. „Boli sme radi, že sa mu nič vážnejšie nestalo. Ja a Jakub sme sa dosť báli. Šimona zobrali do nemocnice, na druhý deň sme sa dozvedeli, že ma narazenú krčnú chrbticu. Som rád, že Šimon bude v poriadku a opäť pôjdeme niekedy spolu von,“ napísal Tomáš na záver svojho príbehu.

Za hrdinských piatakov na ZŠ, Tomáša a Jakuba, môžete hlasovať TU.

Pomôcť treba hneď!

V spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska v roku 2019 zrealizovali na škole deti z ŠKD zo ZŠ Orešie 3 z Pezinka dve zaujímavé výstavy. Oslovili sponzorov a z vyzbieraných finančných prostriedkov zrealizovali prvý ročník projektu participácie. Tento rok deti chceli v projekte pokračovať. Pandémia ochorenia COVID-19 však spôsobila ochromenie hospodárstva a potreba pomoci sa stala v tejto kríze ešte väčšou a naliehavejšou. Deti vnímali závažnosť situácie a nechceli projekt odkladať. Uvedomovali si, že treba pomôcť teraz a nie až potom. Samotný projekt bol zložený z troch aktivít: 1. Pomoc bezdomovcom, 2. Pomoc zvieratkám a 3. Pomoc seniorom. Jedným z cieľov bola aj spolupráca s miestnou komunitou.

V prvej časti projektu oslovila škola Nocľaháreň v Pezinku. Ľuďom bez domova putovali pracie prostriedky, spoločenské hry, kvety na výsadbu a všetko k nim potrebné, aby si klienti zariadenia mohli skrášliť prostredie. Druhú časť adresovali Občianskemu združeniu Pomoc opusteným zvieratám Pezinok. Nakúpili granule, konzervy a iné krmivo pre psov a mačky. Deti pochopili potrebu a význam dobrovoľníctva a mali zodpovednosť, keď participovali pri prerozdelení pomoci. Mnohé deti to motivovalo k dobrovoľníctvu.

Za šikovné deti zo ZŠ Orešie z Pezinka môžete hlasovať TU.

Verejnosť sa môže do hlasovania zapojiť cez portál: http://detskycin.ludialudom.sk

Za dobré skutky detí môžu deti aj verejnosť hlasovať v nasledovných ôsmych kategóriách:

Záchrana ľudského života

Pomoc v rodine

Pomoc rovesníkom

Pomoc ľuďom

Pomoc prírode

Dobrý nápad

Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký Čin

Dobrý čin na nete

Obe hlasovania budú prebiehať do 27. novembra 2020.

Viac informácií o projekte nájdete na www.detskycin.sk

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Detskycin.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM