Alexandra Húsková Správy

Oddnes môžte aj na uliciach Bratislavy dostať odznak s nezábudkou. Pripomína krehké duševné zdravie

Najbližšie dni budú na Slovensku patriť búraniu mýtov o duševných poruchách. Liga za duševné zdravie (LDZ) pripravila celoslovenskú destigmatizačnú kampaň a zbierku na podporu duševného zdravia Dni nezábudiek.

Ilustračný obrázok k článku Oddnes môžte aj na uliciach Bratislavy dostať odznak s nezábudkou. Pripomína krehké duševné zdravie
Zdroj: Dnes24.sk

Kampaň už prebieha v médiách, zbierka v uliciach sa začína dnes a potrvá do 20. septembra. Zapojí sa do nej 65 miest, asi 100 koordinátorov (ľudia z regionálnych občianskych združení) a takmer 3000 dobrovoľníkov – zväčša študentov.

„Budú mať menovky a každý z nich bude zaregistrovaný pod konkrétnym číslom. Pokladnička s logom ligy bude uzamknutá. Za príspevok dostanú ľudia nezábudku,“ informovala Daniela Kevélyová, celoslovenská koordinátorka zbierky.

Nezábudka evokuje krehkosť a s ňou sa podľa organizátorov spája aj duševné zdravie.

Slováci mu zatiaľ neprikladajú taký význam, myslia si organizátori. Duševné poruchy patria spolu s kardiovasku­lárnymi a onkologickými chorobami k najdrahším chorobám.

Do zbierky Dni nezábudiek sa môže verejnosť zapojiť aj inak. Prispieť SMS správou v hodnote dvoch eur na číslo 833 alebo trvalým príkazom a zaslaním jednorazovej sumy na číslo účtu LDZ, a to do konca tohto roka. Vlani sa lige podarilo vyzbierať takmer 38-tisíc eur.

Vyzbierané peniaze pôjdu do regionálnych združení na financovanie podporných projektov, ako sú denné stacionáre, chránené dielne či rehabilitačné centrá.

Časť financií využijú stredné školy na vzdelávanie a materské centrá na poradenstvo a rozvoj sociálnych zručností. Ostatné financie slúžia na udržanie kontinuity dlhoročných a overených programov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM