Tlačové správy

Očná ambulancia nie je strašiakom, no ľudia sa jej vyhýbajú: Nerobte rovnakú chybu

Človek, ktorý nemá žiadne problémy s očami, sám od seba na vyšetrenie do očnej ambulancie nepôjde. Nečudo – veď očné preventívne prehliadky nie sú hradené, pokiaľ je so zrakom všetko v poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Očná ambulancia nie je strašiakom, no ľudia sa jej vyhýbajú: Nerobte rovnakú chybu
Zdroj: pizzaseo.com

Očného lekára vyhľadáme jedine vtedy, ak sa objavia prvotné príznaky zhoršenia zraku alebo ak už ide o veľa. Medzi najčastejšie diagnózy zistené u očného lekára patria refrakčné ochorenia ako krátkozrakosť, ďalekozrakosť a astigmatizmus, s pribúdajúcim vekom pacienta sa naviac objavuje aj riziko výskytu zeleného alebo šedého zákalu.

Očné chyby nebolia a zhoršenie zraku pri malých odchýlkach si spočiatku ani nemusíte všimnúť. Ak vám lekár zistí refrakčnú chybu, máte na výber tri možnosti korekcie zraku: laserová operácia, šošovky alebo okuliare. Pri zelenom a šedom zákale však okuliare nepomôžu, no včasná diagnostika môže zachrániť váš zrak.

Preventívna prehliadka nebolí

Ak vás čaká prvá návšteva očnej ambulancie v živote, môžete mať oprávnené obavy z neznámeho. Zistíte však, že ste sa ničoho nemuseli báť. V rámci bežnej preventívnej prehliadky vám najprv oftalmológ skontroluje:

● zrakovú ostrosť – vízus. Počas tohto vyšetrenia zmeria silu dioptrií každého oka a tiež pomocou výmenných skiel zistí najlepšie videnie s okuliarmi
● hodnoty vnútroočného tlaku – meranie tlaku je bežnou súčasťou prehliadky a je dôležité kvôli odhaleniu prípadného zeleného zákalu
● očné pozadie – práve tu sa ukazujú zmeny na cievach, ktoré sú spôsobené inými ako očnými ochoreniami Tieto vyšetrenia sú súčasťou bežnej prehliadky a zväčša netrvajú dlhšie ako 15 minút. V špecializovaných očných klinikách však takéto sedenie môže trvať aj hodinu, počas ktorej lekár tiež vyšetrí sietnicu, predný segment oka, rohovku, nervové vlákna a periférne videnie.

Aké ďalšie ochorenia môže zistiť očná ambulancia?

Zmeny na očnom pozadí či na sietnici, zápaly očných nervov, zafarbenie očného bielka alebo aj opuch tkaniva – to sú najčastejšie príznaky, ktoré lekárovi indikujú výskyt závažných ochorení. Jedným z najhrozivejších je nádor na mozgu alebo aj očný melanóm.

Pri akútnom zhoršení videnia býva často zapálený očný nerv, čo je jedným z príznakov autoimunitného ochorenia skleróza multiplex – príznakmi sú napríklad náhle oslepnutie jedného alebo oboch očí alebo dvojité videnie.

Na oči by si mali dávať pozor najmä cukrovkári, no nezriedka sa diabetes u pacienta zistí práve počas očného vyšetrenia. Prejavom cukrovky môže byť zhoršenie zraku, zmena ostrosti videnia alebo neprirodzené prejavy na dúhovke. Diabetici sú obzvlášť náchylní na vznik šedého zákalu.

Očná ambulancia býva tiež miestom, z ktorého oftalmológ pošle pacienta k špecialistovi na ochorenia pečene alebo štítnej žľazy. Najčastejším očným príznakom spojeným so zlým stavom pečene býva žlté zafarbenie bielok alebo zápaly rohovky, sietnice či zrakového nervu. Typickým prejavom poruchy štítnej žľazy zas býva vytlačenie oka z očnice spôsobené opuchom tkaniva, pocit cudzieho telesa v oku alebo nadmerné slzenie.

Pred návštevou očného lekára však netreba hneď panikáriť. Šanca, že vaše príznaky sú spojené s niektorým z uvedených ochorení, nie je vysoká. Zo všetkého najdôležitejšie je čo najrýchlejšie podchytenie a včasná liečba, ktorú vám môže naordinovať jedine lekár. Ak máte pochybnosti o kvalite svojho zraku, vyskúšať môžete aj niektorý z očných testov.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM