Nina Táborská Rôzne

OBRAZOM: Takto osobnosti a aktivisti zavárali pod hradom zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti

Posledné zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti na Deň ústavy, v utorok 1. septembra, zakonzervovali v Bratislave do zaváracích pohárov známe osobnosti a aktivisti z dvanástky občianskych združení a iniciatív.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Takto osobnosti a aktivisti zavárali pod hradom zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie, ktoré usporiadalo občianske združenie Oži Slovensko, iniciatíva SOS Bratislavský hrad a regionálna sieť Nie v našom kraji, svojou účasťou podporili známi herci ako napríklad Richard Stanke, Kristína Farkašová, Judita Hansman či Ivan Martinka. Pridali sa tiež aj režiséri Iveta Ditte Jurčová, Anna Grusková a Jozef Vlk a rovnako tak aj bývalí či súčasní politici, zástupcovia občianskych iniciatív a združení z celého Slovenska, aktivisti či ochranári.

Občianske zaváranie pod hradom začalo symbolicky na mieste výstavby hradných garáží. Hudobným sprievodom pokračovalo pred prezidentský palác, kde účastníci zavárali vodu z Hrona a Popradu, zvyšky keltských pamiatok z Bratislavského hradu, prach zo synagógy z Rajca, ale aj zeminu z mestského parku v Košiciach.

Podľa združení išlo o symboliku ideálov a snov, s ktorými sa pred rokmi zakladala naša demokracia, a o ktoré kvôli ľahostajnosti a tiež politikom spoločnosť postupne prichádza.

Podujatie bolo výzvou na spájanie sa občianskych iniciatív v celej krajine s cieľom, aby sa raz tieto zaváracie poháre mohli otvoriť a ich myšlienky a ideály opäť prevládli v spoločnosti. Účastníci zároveň spoločne podporili Výzvu k ľudskosti a poukázali tak aj na potrebu solidarity a spolupatričnosti.

„Dozrel čas, aby sa ľudia s rovnakými hodnotami, snívajúci o slušnej a bezpečnej spoločnosti, začali spájať. Občianske zaváranie v Bratislave bolo súčasťou snahy občianskej spoločnosti pokúsiť sa vo všeobecnej atmosfére strachu ukázať, že cesta z frustrácie nevedie cez nenávisť voči utečencom, Rómom či dokonca aktivistom a aktivistkám, ale cez posilnenie ľudskosti v nás. Dnes sme si zavarili hodnoty občianskej spoločnosti, ale pokračujeme ďalej, pretože skupiny ktoré sa rozhodli využívať strach ako nástroj moci nespia,“ uviedla držiteľka Krištáľového krídla za filantropiu a divadelná režisérka Viera Dubačová, ktorá je zároveň spoluzakladateľkou občianskeho združenia OŽI Slovensko.

Nové občianske združenie v súvislosti s blížiacimi sa parlamentnými voľbami plánuje organizovať diskusie a malé regionálne podujatia v mestách a obciach Slovenska za účasti pozvaných osobností a odborníkov. Cieľom je aktivizovať záujem občanov o veci verejné, vysvetľovať riziká nastupujúceho extrémizmu a riešenia súvisiace so zavádzaním antikorupčných opatrení a toleranciou nielen v hlavnom meste, ale hlavne v regiónoch.

Ako Bratislava24.sk informoval Filip Roháček z OZ OŽI Slovensko, podujatie podporili aj ďalšie združenia, ako Animus apertus, n.o., Debris company, Quo vadis, o.z., Centrum komunitného organizovania, o.z., Združenie Slatinka, o.z., Divadlo Pôtoň, Haliganda, o.z. Košice, Post Bellum a tiež Amnesty International Slovensko.

Foto: OZ OŽI Slovensko, iniciatíva SOS Bratislavský hrad a regionálna sieť Nie v našom kraji.

Osobnosti a aktivisti zavárali zvyšky ideálov o slušnej spoločnosti
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM