Alexandra Húsková Rôzne

OBRAZOM:Lampiónových sprievodov a osláv VOSR sa v minulosti povinne zúčastňovali desaťtisíce ľudí

Na archívnych fotografiách uvidíte obyvateľov Bratislavy na tradičných lampiónových sprievodoch a ohňostrojoch, ktoré boli hromadne organizované na počesť VOSR a sovietskeho priateľstva. Účasť bola často kontrolovaná a povinná, sprievodov sa zúčastňovalo okolo 30 tisíc školákov.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM:Lampiónových sprievodov a osláv VOSR sa v minulosti povinne zúčastňovali desaťtisíce ľudí
Zdroj: TASR

Spievanie internacionály a tradičný lampiónový sprievod boli každoročne súčasťou novembra počas totalitného režimu.

„Viac ako 30 000 dievčat a chlapcov z bratislavských škôl sa zišlo na štyroch zoradištiach. Krátko po 17. hodine sa rozžiarili bratislavské ulice a námestia tisíckami svetielok pestrých lampiónov, smerujúcich na Vajanského nábrežie pri Dunaji,“ uvádzajú popisky pri unikátnych fotografiách v našej galérii.

„Patrím ku generácii, ktorá bola nútená chodiť do lampiónového sprievodu a som rád, že táto doba je za nami. Moje deti sa však tešia na lampiónový sprievod so svietiacim lampiónom v ruke. Dnešné lampiónové sprievody si nespájam s oslavami VOSR, Leninom, či inou pre dnešok už hlúposťou, aj keď stále časťou našej histórie. Deti dnes rozmýšľajú inak a je dobre, že si môžu vybrať,“ vyjadril sa Milan z Bratislavy.

Októbrová revolúcia v novembri

Komunistami bol používaný názov „Veľká októbrová socialistická revolúcia“, čo bol ozbrojený prevrat v Rusku, ktorý sa odohral 7. novembra 1917 (25. október podľa juliánskeho kalendára, ktorý vtedy v Rusku platil).

Z iniciatívy vodcu niekdajšej boľševickej frakcie sociálno-demokratickej strany Ruska V. I. Lenina bola pripravená akcia, ktorá zásadne poznamenala dejiny 20. storočia. Dátum 7.november 1917 je totiž považovaný za oficiálny deň nástupu komunizmu…

Lampiónové sprievody dnes

V európskych krajinách sa lampiónové sprievody spájajú so oslavami Sv.Martina, ktorý žil v štvrtom storočí. Na Slovensku sa lampiónové sprievody konajú najmä pre deti a sú taktiež súčasťou Svätomartinských slávností.

Prečítajte si aj:V Bratislave sa začali Svätomartinské dni. Patrí k nim mladé víno, dobroty, ale aj lampiónový sprievod Starým Mestom

Martin bol vojakom. Podľa legendy v jeden obzvlášť chladný zimný večer preťal mečom vlastný vojenský plášť a podelil sa oň s mrznúcim polonahým žobrákom. Nasledujúcu noc sa mu vo sne zjavilo svetlo a tvár žobráka, že to k nemu vo sne prehovoril samotný Ježiš, odetý do darovanej polovice plášťa. Stal sa z neho biskup a neskôr bol vyhlásený za svätého.

Archívne fotografie lampiónového sprievodu počas osláv VOSR
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM