Tomáš Stupavský Kultúra

OBRAZOM: Bratislava sa vrátila do minulosti. Sad Janka Kráľa sa zmenil na veľké bojisko

Napínavé súboje, rinčanie zbraní, prehliadka historických predmetov, to všetko mohli dnes ľudia vidieť na jednom mieste. V Sade Janka Kráľa sa dnes odohrala rekonštrukcia Bitky pri Viedni, ktorá sa udiala 11.-12. septembra 1683.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Bratislava sa vrátila do minulosti. Sad Janka Kráľa sa zmenil na veľké bojisko
Zdroj: TASR

Ľudia okrem rekonštrukcie bojov mohli navštíviť aj samotné dobové vojenské tábory, v ktorých nechýbali ani vojaci v historických uniformách.

„Týmto podujatím chceme upozorniť na jednu z významných udalostí stredoeurópskych dejín, ktorou bolo obliehanie Viedne Osmanmi. Bola to jedna z najväčších zlomových udalostí, pretože sa vtedy podarilo zastaviť expanziu Osmanskej ríše,“ povedal Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku, ktorý túto spomienkovú akciu spolu so spoločnosťou Fringia zorganizovali.

Podľa Mačuhu ich zámerom je oživiť tradíciu, keďže si túto udalosť dlhé roky pripomínali obyvatelia Prešporka, a preto chcú toto podujatie zorganizovať aj budúci rok. „Veríme, že sa nám z toho podarí urobiť jedinečnú jesennú akciu na úrovni Korunovačných slávností,“ poznamenal Mačuha.

Pochod mestom

Obyvatelia i návštevníci Bratislavy dnes mohli obdivovať slávnostný pochod účastníkov rekonštrukcie slávnej bitky Starým Mestom. Na Hviezdoslavovom námestí sa následne konal mustrunk – prehliadka oddielov skupín vojenskej histórie. Podvečer sa v Sade Janka Kráľa odohrala komentovaná rekonštrukcia Bitky pri Viedni. Proti sebe sa postavili osmanskí vojaci a na druhej strane poľsko-rakúsko-nemecké sily, takzvaná Svätá liga.

Diváci si tak mohli vychutnať ukážky bojov z doby obliehania Viedne v roku 1683 a spoznať bojovú virtuozitu poľských „okrídlených“ husárov, ktorí v tom čase výrazne oslabili obranu osmanských síl. Pozornosť pútala aj orientálna čajovňa a turecká kaviareň.

„Som milo prekvapená. Prechádzala som len cez sad a napokon som tu zostala takmer celé popoludnie. Vďaka tomu, že boje boli komentované, som sa toho veľa dozvedela,“ povedala Zuzana z Bratislavy. Rodina z neďalekého Pezinka sa na dnešnej akcii páčila najmä jej autentickosť. „Mám rád históriu, ale je rozdiel čítať o nej v knihách alebo sledovať ju v televízii, ako vidieť ľudí v dobových uniformách a počuť rinčanie kovov i výbuchy z diel naživo,“ poznamenal Pavol.

V Sade Janka Kráľa sa dnes odohral aj historicko-kultúrny festival Bratislava 1619, ktorého organizátorom bola Skupina historického šermu Banderium. Ľuďom priblížil vojenskú bitku, ktorá sa odohrala na brehu Dunaja pod Bratislavou 14. októbra 1619. Ľudia mohli vďaka festivalu obdivovať aj dobový vojenský sprievod.

Bitka pri Viedni, ktorá sa odohrala 11. až 12. septembra 1683, bola jednou z hlavných bitiek medzi Habsburgovcami a Osmanskou ríšou. Viedeň bola v tom čase počas dvoch mesiacov obliehaná osmanskými vojskami. Tesne pred kapituláciou mesto bránilo zhruba 5000 obrancov z pôvodných 15.000. Na pomoc Viedni však prišli spojené sily z Nemecka a Poľska, na čele s poľským kráľom Jánom III. Sobieskim. Bitku napokon vyhrali poľsko-rakúsko-nemecké sily.

Ako bitka prebiehala si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Rekonštrukcia bojov o Bratislavu
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM