Rôzne Správy

OBRAZOM: Bratislava bola opäť na námestí. Ľudia dali najavo svoj názor a spomínali na J. Kuciaka

Pripomíname si smutné výročie – rok od smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ľudia opäť vyšli do ulíc a zaplnili Námestie SNP.

Zdroj: Dnes24.sk

V 36-tich slovenských mestách a 22 mestách v zahraničí sa konali spomienkové akcie, na ktorých si ľudia uctia pamiatku zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Bratslava nebola výnimkou!

Nezabudneme a neodchádzame!

„Nezabudneme a neodchádzame!“ sa vo štvrtok podvečer nieslo centrom Bratislavy. Tisíce ľudí si na Námestie SNP totiž prišli pripomenúť rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dav volal po nezávislom vyšetrení vraždy a odstúpení predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či úplnom odchode bývalého premiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica. Predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi ľudia vyčítali, že drží súčasnú vládnu koalíciu a otáča sa im chrbtom.

„Toto už nie je len o vražde Jána a Martiny, ale aj o tom, že ich smrť a všetko, čo sa stalo v roku 2018 a 2019, strhlo oponu v krajine. My vidíme, akí sú politici schopní zneužívať moc, aké majú kšefty s pochybnými ľuďmi, ako sa krajina rozkráda,“ povedal Juraj Šeliga z iniciatívy Za slušné Slovensko.

Ľudia na námestie v Bratislave aj v iných mestách prišli preto, aby ukázali, že verejnosť stále volá po slušnej a spravodlivej krajine. Predstavitelia iniciatívy naďalej žiadajú nezávislé vyšetrenie vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Chcú poznať mená objednávateľov vraždy a zároveň odmietajú politické zásahy do vyšetrovania. Rovnako požadujú dôveryhodnú vládu.

Ľuďom na Námestí SNP sa prišiel prihovoriť a poďakovať aj Kuciakov otec Jozef. Za rok od vraždy sa toho podľa neho udialo na Slovensku veľa. Poukázal na súčasných vládnych politikov. Najsmutnejšie podľa neho je, že sa po roku ukázalo sledovanie jeho syna Jána zo strany bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby, ale aj to, že bol lustrovaný v policajných databázach.

„Keď zistia aj objednávateľa vraždy, protesty nemôžu prestať. Lebo toho človeka niečo vytvorilo, nejaké prostredie, pre aké sa on začal cítiť ako nedotknuteľný,“ vyhlásil neskôr pre médiá.

Na pódiu sa pred davom vystriedali herci, zástupcovia cirkví a mimovládnych organizácií, hudobníci i nespokojní farmári, ktorí protestujú tento týždeň v Bratislave. Prihovorili sa aj zástupcovia médií. Verejné zhromaždenia pri príležitosti prvého výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zorganizovala iniciatíva Za slušné Slovensko.

Rok, ktorý otriasol Slovenskom

Rok 2018 si Slováci dobre zapamätajú. Našou krajinou otriasla brutálna smrť dvoch mladých ľudí, investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Po ich smrti vyplávalo na povrch veľa šokujúcich informácií o slovenskej politike, polícii a korupcii v našej krajine.

Počas roku 2018 Slováci pravidelne vychádzali do ulíc a volali po slušnosti, pravde a spravodlivosti. Protestmi sa podarilo dosiahnuť, že Robert Fico odstúpil z postu premiéra a Robert Kaliňák z postu ministra vnútra. Tieto zhromaždenia boli najmasovejšie od novembra ´89. Dnes sa Námestie SNP opäť zaplnilo protestujúcimi Slovákmi.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti výročia vraždy J. Kuciaka
38
Galéria
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM