Rôzne

Obľúbený Mikuláš: Darčeky rozdáva v strednej Európe, inde ho spájajú s Vianocami

Na deň svätého Mikuláša, ktorý pripadá na 6. decembra, sa na Slovensku aj v okolitých krajinách tešia najmä deti. Deň sv. Mikuláša je pre deti symbolom sladkostí, ovocia a iných darčekov. Hlavným zmyslom sviatku biskupa sv.Mikuláša je dávať a nečakať dar.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbený Mikuláš: Darčeky rozdáva v strednej Európe, inde ho spájajú s Vianocami
Zdroj: TASR

Mikuláš sa narodil okolo roku 280–286 v Patare na južnom pobreží Malej Ázie. Pochádzal z bohatej rodiny. Dostal dobrú výchovu. Zachovával pôst, podľa tradície v stredu a piatok jedol iba raz a aj to večer. Stal diakonom a kňazom, neskôr bol biskupom v meste Myra (v južnom Turecku), údajne proti vôli svojho otca, ktorý si želal, aby bol vojakom. Rodičia mu zomreli, keď bol ešte mladý. Zanechali mu však taký majetok, že sa Mikuláš nemusel báť o živobytie. On venoval všetko chudobným.

Biskup Mikuláš hlásal evanjelium, pomáhal biednym, chorým a trpiacim a preslávil sa milosrdenstvom a dobročinnosťou. Už počas života ho nazývali otcom sirôt, vdov a chudobných. Podľa tradície sa biskup Mikuláš zúčastnil na prvom Nicejskom ekumenickom koncile v roku 325.

O sv. Mikulášovi koluje viacero legiend. Podľa jednej z nich pomohol trom chudobným sestrám, ktoré sa nemohli vydať, lebo nemali na veno. Preto ich čakal krutý osud v otroctve alebo v nevestinci. Keď sa o tom dozvedel biskup Mikuláš, dal postupne tri mešce mincí do okna pre každé dievča, aby sa mohlo vydať. Tak ich zachránil pred ponížením a hanbou.

Biskup Mikuláš zomrel v pokročilom veku, pravdepodobne okolo roku 345, vo svojom biskupskom sídle v meste Myra, kde ho aj pochovali.

O niekoľko storočí neskôr (údajne v roku 1087) veriaci talianski kupci preniesli jeho pozostatky do prístavného mesta Bari, kde mu zasvätili chrám, ktorý sa neskôr stal bazilikou.

Svätý Mikuláš sa stal viacnásobným patrónom, boli mu zasvätené mnohé kresťanské chrámy vo svete. Jeho meno nesú viaceré mestá a kostoly aj na Slovensku.

Osobitnú popularitu má v Rusku. Je patrónom Apúlie, Lotrínska, Grécka, Ruska, Sicílie, detí, hasičov, hostiteľov, lekárnikov, ale aj miništrantov, mlynárov, námorníkov, nevinne odsúdených, novomanželov. Zvyčajne ho vzývajú za šťastný sobáš, ako ochrancu na cestách, proti povodniam.

Tradícia obdarovávať deti 6. decembra sa rozšírila v stredoeurópskych slovanských krajinách. V ostatných štátoch s dominujúcim kresťanským náboženstvom sa mikulášska tradícia spája s Vianocami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM