Kultúra

Obľúbená súťaž "Vráťme knihy do škôl" sa vracia aj tento rok

Obľúbená súťaž "Vráťme knihy do škôl", ktorej spoluorganizátorom je aj Bratislavský samosprávny kraj, zahájila svoj piaty ročník. Do súťaže sa môžu mladí čitatelia zapojiť do polovice apríla. Podmienkou je zaslať krátky text o prečítanej knihe alebo nakresliť obrázok.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbená súťaž "Vráťme knihy do škôl" sa vracia aj tento rok
Foto: Rastislav Búgel

Mladí čitatelia z materských, základných a stredných škôl sa môžu zapojiť do súťaže do 15. apríla 2016. Pre výhercov sú aj tento rok pripravené zaujímavé ceny.

Cieľom je podporiť čítanie

„Ukázalo sa, že deti, žiaci aj mládež majú záujem o literatúru. Preto je fajn, že tento projekt ich k tomu dotiahne, čoho dôkazom je fakt, že prebúdza záujem školákov o literatúru už štyri roky. A čísla prihlásených prác každým rokom stúpajú,“ vyjadril sa k projektu predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Súťaž „Vráťme knihy do škôl“ odštartovala svoj piaty ročník vo februári a spoločne ju organizujú Bratislavský samosprávny kraj, ABCknihy.sk a vydavateľstvá IKAR a Raabe. Cieľom je podporiť čítanie u detí a mládeže a vytvárať pozitívny vzťah ku knihám.

Do projektu sa môžu mladí čitatelia zapojiť prostredníctvom webovej stránky www.vratmeknihydoskol.sk. Podmienkou je zaslať krátky text o prečítanej knihe, objasniť dôvody, kvôli čomu si zvolili knihu a popísať čo im dielo prinieslo. Škôlkari nakreslia obrázok na základe vychovávateľom prečítaného textu. Žiaci prvého stupňa základných škôl môžu poslať buď text alebo obrázok.

O súťaž je veľký záujem

Víťazi súťaže „Vráťme knihy do škôl“ budú v jednotlivých kategóriách známi 21. apríla 2016 a pripravených je pre nich viac ako šesťdesiat cien. Žiaci a študenti súťažia o elektronické čítačky, balíčky kníh, ale aj o výlet do Bruselu. Najaktívnejšia škola získa notebook a ďalšie školy v poradí odborné publikácie od vydavateľstva Ra­abe.

Ocenení budú aj Knižní anjeli, teda súťažiacimi navrhnuté osobnosti, ktoré vedú mládež k literatúre. Môžu to byť knihovníci, učitelia slovenčiny ale vychovávateľky. Podrobné informácie o projekte a pravidlá sú na webstránke www.vratmeknihydoskol.sk.

Prvé tri ročníky súťaže sa zameriavali na stredoškolákov. Súťaž vzbudila obrovský záujem, preto bola v minulom roku rozšírená o kategórie žiakov základných a materských škôl. V roku 2015 bolo do súťaže prihlásených takmer 22-tisíc príspevkov, čo predstavuje niekoľkonásobný nárast oproti predošlým ročníkom.

Prečítajte si tiež: Začínajúci autori z celého Slovenska ukážu svoj talent v Petržalke

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM