Rôzne Správy

Obchodný dom Dunaj neniesol vždy dnes známy názov: Pôvodne sa volal Brouk a Babka

Moderné priestory obchodného domu prilákali v čase otvorenia množstvo zákazníkov, ktorí sa hrnuli za širokým sortimentov tovaru.

Ilustračný obrázok k článku Obchodný dom Dunaj neniesol vždy dnes známy názov: Pôvodne sa volal Brouk a Babka
Zdroj: TASR

Obchodný dom Dunaj neniesol vždy dnes známy názov. Pôvodne sa volal Brouk a Babka. Na deň, keď ho v roku 1936 otvorili, sa nedalo zabudnúť. Pred obchodom sa tlačili davy nakupovania chtivých ľudí.

Široký sortiment

Moderné priestory obchodného domu prilákali množstvo zákazníkov, ktorí sa hrnuli za širokým sortimentov tovaru. V tých časoch sa tam dali zohnať mnohé módne „vychytávky“. Obchodný dom ponúkal šály, čiapky, rukavice a iné doplnky, a na vyšších poschodiach mali miesto kabáty a ďalšie odevy.

Priestory obchodného domu boli neustále plné, určite aj preto, že vo výkladoch na prízemí vystavovali tovar z medzinárodných výstav.

Brouk a Babka

Budovu obchodného domu Brouk a Babka navrhol pre podnikateľov Brouka a Babku bratislavský architekt Christian Ludwig v rokoch 1935 – 1936. Nachádza sa v nej šesť nadzemných a dve podzemné podlažia, dvojramenné schodisko a dva výťahy. Pred zasunutým hlavným vstupom do budovy sú dodnes tri izolované štvorstranné výklady s kamenným soklom. Fasáda obchodného domu bola obložená keramickým obkladom.

Budova OD Dunaj je národnou kultúrnou pamiatkou.

Ako uvádza Register modernej architektúry SAV, obchodný dom postavili za päť mesiacov – od apríla do augusta 1936. Stavba patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku i k osobnému tvorivému vrcholu Christiana Ludwiga. „Jeho forma nielenže zodpovedala novému slohovému názoru, ale využitie technických prvkov a priemyselnej výroby napĺňalo aj jeho funkcionalistického ducha. Pre potreby OD Dunaj ho koncom deväťdesiatych rokov obnovili podľa projektu Jána Bahnu,“ uvádza Register modernej architektúry SAV.

Rekonštrukcia

Aktuálnym majiteľom oboch budov bývalého obchodného centra Dunaj je spoločnosť CTPark Bratislava. Stavba by mala v blízkej dobe prejsť rekonštrukciou. Pôvodné plány boli, že na prvom až treťom nadzemnom podlaží majú byť umiestnené obchodné prevádzky, zvyšok mal byť vyčlenený pre kancelárie. Pribudnúť by malo aj nové schodisko a výťah.

V plánoch investora, ktoré spomenul Trend ešte v roku 2018, bola aj nadstavba novšej budovy Dunaja. Technické zázemie sa má premiestniť zo strechy do podzemných podlaží a na siedmom a pristavenom ôsmom podlaží by vznikli bytové jednotky.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM