Adriana Banásová Správy

Obce v blízkosti Slovensko- Rakúskej hranice sa utečencov boja, žiadajú zvýšený dohľad zo strany polície

Mestská časť (MČ) Bratislava Jarovce požiada políciu, aby v súvislosti s novou ubytovňou pre utečencov v Bergu zintenzívnila dohľad nad slovensko-rakúskym pohraničím. Potvrdil to starosta MČ Pavel Škodler.

Ilustračný obrázok k článku Obce v blízkosti Slovensko- Rakúskej hranice sa utečencov boja, žiadajú zvýšený dohľad zo strany polície
Zdroj: TASR

„Hranica Slovenska a Rakúska je od Jaroviec vzdialená len štyri kilometre a dá sa sem veľmi ľahko dostať cez pole medzi Kittsee a Petržalkou. Neteší ma, čo sa deje, lebo je to veľmi blízko nás, oveľa bližšie ako utečenecký tábor v Nickelsdorfe," zdôraznil Škodler.

Pod požiadavku zvýšeného policajného dohľadu sa pridá aj MČ Bratislava Rusovce. Potvrdil dnes starosta Dušan Antoš.

„Aj do Rusoviec je to od hranice s Rakúskom len na skok,„ dodal. K iniciatíve susedných obcí sa prihlásila aj starostka MČ Bratislava Čunovo Gabriela Ferenčáková.* „Musíme konať rázne a ihneď, lebo keď sa nám to už vymkne z rúk a nezabránime náporu utečencov, vypomstí sa nám to,“* dodala starostka.

Starostovia sa zhodli tiež v tom, „že by bolo bývalo minimálne slušné zo strany Rakúska či starostov susedných obcí, informovať slovenskú stranu, čo pripravujú na spoločnej hranici“.

Obavy neskrývajú ani obyvatelia Jaroviec.* „Pred pár dňami ma vystrašila susedka, ktorá v noci vyšla na dvor, keď ju zobudila vrznúca brána,"* povedala Helena Bognárová. „Keď ju počerní mladíci zbadali, zmizli,“ doplnila obyvateľka obce. „Doposiaľ sme nezamykali na noc bránu, ale odteraz už budeme musieť“, neskrýva obavy Peter Novák z Jaroviec.

Obavy starostov i obyvateľov prihraničných miestnych častí Bratislavy vyvolala informácia, že priamo na hraničnom priechode Berg – Petržalka stavajú ubytovacie zariadenie pre utečencov. Ide o malé kontajnerové domy, v ktorých by malo nájsť prístrešie asi 60 žiadateľov o azyl zo Sýrie. Prvých migrantov by tu mali ubytovať v priebehu niekoľkých dní. Keďže nejde o utečenecký tábor, ale iba o ubytovacie zariadenie pre azylantov, migranti sa budú môcť voľne pohybovať.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM