Andrea Mesarčíková Rôzne

O slovenský jazyk a kultúru má záujem 167 študentov z 38 krajín sveta

Zahraniční záujemcovia o slovenský jazyk a kultúru sa budú tieto predmety od 1. do 21. augusta učiť v letnej škole slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS) 2010 v Bratislave.

O 46. ročník kurzu, ktorý sa uskutoční v Inštitúte pre verejnú správu, prejavilo záujem 167 študentov z 38 krajín sveta. Informovala o tom tajomníčka SAS Adela Gabríková.
Najstarší, 62-ročný záujemca pochádza z USA. Spolu s ním sa na kurz prihlásilo šesť Američanov. Najväčší záujem o projekt prejavili Francúzi, do letnej školy by ich malo prísť 18. Ďalších 13 účastníkov kurzu pochádza z Poľska a dvanásti sú z Nemecka.
O slovenský jazyk a kultúru má záujem napríklad aj desať Maďarov, deväť Talianov a po osem zástupcov by mali mať Srbsko a Ukrajina. Z Česka sú na kurz prihlásení dvaja záujemcovia. Len jedného študenta vyslali na Slovensko napríklad Čína, Kuba, Líbya, Argentína, Nórsko, Belgicko, Švédsko, ale aj Grécko.
„Medzi účastníkmi budú predovšetkým študenti vysokých škôl, ale aj vedeckí a pedagogickí pracovníci, umelci, úradníci, manažéri,“ priblížila Gabríková s tým, že záujem o účasť v letnej škole pravidelne prejavujú aj tlmočníci Európskej únie.
Podujatie organizuje SAS – centrum pre slovenčinu ako cudzí jazyk, ktoré je špecializovaným pracoviskom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FF UK) v Bratislave. Pre účastníkov kurzu organizátori podľa Gabríkovej pripravili atraktívny vzdelávací program, doplnený bohatou ponukou kultúrnych podujatí a vlastivednou exkurziou po regiónoch Slovenska.
Každoročná letná škola slovenského jazyka a kultúry SAS je osobitnou zložkou centra. FF UK ju ponúka zahraničným záujemcom už od roku 1965. Za takmer polstoročie svojej existencie sa SAS stalo uznávanou inštitúciou, ktorú absolvovalo takmer 6000 zahraničných záujemcov o slovenský jazyk, kultúru a slovenské reálie z viac ako 50 štátov sveta.
Na pôde SAS boli položené základy vedeckého opisu a didaktiky slovenčiny ako cudzieho jazyka a zásluhou jeho spolupracovníkov vznikli prvé učebnice a príručky slovenčiny pre cudzincov. Vzhľadom na svoju bohatú tradíciu a skúsenosti v súčasnosti pôsobí SAS ako koordinačné a informačné centrum s celoslovenskou a exteritoriálnou pôsobnosťou.
Za realizáciu projektu, ktorý rieši kolektív SAS, Vzdelávací program Slovenčina ako cudzí jazyk, získala FF UK ocenenie iniciatívy Európskej komisie v oblasti jazykového vzdelávania Európska značka 2007.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM