Správy

O parkovacej politike v Bratislave by sa mohlo rozhodnúť už na jeseň

O zavedení jednotnej parkovacej politiky v Bratislave by sa mohlo rozhodnúť už túto jeseň. Je to jednou z priorít primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala.

Ilustračný obrázok k článku O parkovacej politike v Bratislave by sa mohlo rozhodnúť už na jeseň
Zdroj: TASR

Primátor informoval, že chce predložiť návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na októbrové, najneskôr na novembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Nie všetky mestské časti sa musia zapojiť od začiatku

„Chcem, aby od budúceho roka mali mestské časti kompetenciu a rámec na to, aby mohli na svojich územiach realizovať parkovaciu politiku,“ skonštatoval primátor s tým, že plánuje predložiť aj návrh zmeny štatútu hlavného mesta. Podľa neho sa nemusia pridať k jednotnej parkovacej politike na začiatku všetky mestské časti.

Ako však tvrdí, bolo by vhodné, aby sa zapojili najmä centrálne mestské časti – Staré Mesto, Petržalka, Ružinov a Nové Mesto. „Ostatné časti sa môžu pridať. Je to koncipované tak, že si samy môžu modifikovať jednotlivé veci, napríklad dobu státia rezidentov, zóny parkovania či výšku poplatku,“ priblížil primátor. O návrhu VZN koncom jari už rokovali jednotlivé zastupiteľstvá mestských častí a teraz sa ešte vyhodnocujú ich pripomienky.

Cieľom parkovacej politiky je zaviesť v hlavnom meste jednotný systém parkovania na miestnych komunikáciách I. až IV. triedy.

Bratislava je totiž jedným z mála európskych miest a posledné krajské mesto na Slovensku, ktoré nemá jednotnú parkovaciu politiku.

Rezidentné karty budú rovnaké

Každá bratislavská mestská časť si bude vyberať prevádzkovateľa parkovania na svojom území, pričom bude rešpektovať spoločné zásady parkovacej politiky – minimálnu a maximálnu cenu za rezidenčné parkovanie. Rezidentské karty budú mať jednotný vizuál a mesto bude centrálne spravovať evidenciu ich vydávania.

V jednotlivých zónach sa bude môcť parkovať len na miestach vyznačených vodorovným a zvislým dopravným značením. Rezident však bude môcť požiadať o rezidentskú parkovaciu kartu pre „svoju“ zónu. Práve ňou bude zvýhodnený pred nerezidentmi a obyvateľmi z iných mestských častí či iných miest Slovenska.

Čítajte aj: Karloveskí vodiči si môžu parkovaciu kartu vybaviť rýchlo a bezplatne už dnes

Ilustračný obrázok

Parkovanie pred garážou
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM