Rôzne

O definitívnom riešení projektu cyklotrónového centra rozhodne vláda

Vláda sa bude zaoberať aj smernicami Európskej únie, ktoré Slovensko doteraz nezačlenilo do svojho vnútroštátneho práva. Ide o tzv. transpozičný deficit.

Ilustračný obrázok k článku O definitívnom riešení projektu cyklotrónového centra rozhodne vláda
Zdroj: TASR

Dlhotrvajúci projekt Cyklotrónového centra SR, s ktorým sa začalo ešte v roku 1996, by mala vláda ukončiť. V rámci vzájomného usporiadania vzťahov medzi Slovenskom a Ruskou federáciou pri tomto projekte by sa 200 slovenských študentov malo zúčastniť na odbornej trojročnej príprave na špičkových ruských pracoviskách v oblasti jadrového výskumu.

Ďalším krokom pri vyrovnaní vzťahov je, že technologické zariadenia, ktoré mali byť súčasťou slovenského cyklotrónového centra, by si mal ponechať Spojený ústav jadrových výskumov (SÚJV) Dubna v Ruskej federácii.

Vláda sa bude zaoberať aj smernicami Európskej únie, ktoré Slovensko doteraz nezačlenilo do svojho vnútroštátneho práva. Ide o tzv. transpozičný deficit.

Na zozname je päť smerníc, ktoré bolo treba zaviesť do vnútroštátneho práva v období do konca mája tohto roka. Dokument taktiež hovorí o ďalších šiestich smerniciach, ktoré treba implementovať do konca júla tohto roku. V prípade, ak by smernice členský štát EÚ neimplementoval do svojho práva, môže to viesť až k uloženiu finančných sankcií.

Ministri prediskutujú návrh riešenia súčasného zlého stavu skalnatého brala pod hradom Strečno. Bralo ohrozuje samotný hrad, rovnako dopravu a šoférov na štátnej ceste I. triedy č. I/18.

Opravy si vyžiadajú viac financií

Podľa prvotných odhadov si mali protihavarijné opatrenia a sanácia vyžiadať 900-tisíc eur. Po inžiniersko-geologickom prieskume sa však ukázalo, že bude treba o 200-tisíc eur viac. Envirorezort preto navrhuje potrebnú sumu vyčleniť do jeho kapitoly.

Minister životného prostredia László Sólymos predloží členom kabinetu správu o škodách, ktoré napáchali povodne v druhom polroku 2015.

Predstavujú sumu 52 805 eur, väčšina vznikla na majetku obcí. Desaťtisíce eur si vyžiadali povodňové záchranné a zabezpečovacie práce. Spolu ide o výdavky vo výške 75 278 eur. Vláda by mala odsúhlasiť ich preplatenie zo štátnej pokladnice.

Vládny kabinet dnes bude hovoriť aj o štátnej nákladnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete) predložil na rokovanie dokument o plnení opatrení realizácie procesu ekonomickej konsolidácie a ďalšieho rozvoja ZSSK Cargo. Z neho vyplýva, že spoločnosť skončila rok 2015 s celkovým dlhom vo výške 129,6 milióna eur.

Členovia vlády dnes prerokujú aj správu o oficiálnej rozvojovej pomoci SR za rok 2015. Slovenská republika poskytla v minulom roku rozvojovú pomoc vo výške 78 miliónov eur. Pomoc putovala prioritne na Ukrajinu, do Kene a Moldavska.

Čítajte aj: Nová Dunajská promenáda opäť vyvolala búrlivé diskusie. Zmiešané prostredie je nebezpečné pre chodcov i cyklistov

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM