Hokej

Nový tréner Matikainen: "Nebolo to o peniazoch, som hrdý, že trénujem Slovan!"

Nový tréner hokejistov Slovana Bratislava Fín Petri Matikainen sa chce čo najskôr spoznať tímom a v dlhšom horizonte presadiť ofenzívnejšiu hru mužstva. Pri rokovaniach zavážilo aj to, že v Bratislave získal s fínskou reprezentáciou titul majstra sveta a očarili ho aj miestni fanúšikovia.

Ilustračný obrázok k článku Nový tréner Matikainen: "Nebolo to o peniazoch, som hrdý, že trénujem Slovan!"
Zdroj: TASR

„Slovan je skvelý klub. Ľudia tu milujú hokej. Takže sa chcem poďakovať za túto príležitosť. Je to pre mňa veľká výzva. Nebola to otázka peňazí, Slovan je veľký a tradičný slovenský tím a som hrdý na to, že som jeho tréner. Chcem pre neho odviesť čo najlepšiu prácu,“ povedal Matikainen na utorňajšej tlačovej konferencii.

S tímom sa stretne ráno

Na poste nahradil doterajšieho kouča Rostislava Čadu, jeho asistentmi zostanú Vladimír Országh a Ján Lipiansky. „Zatiaľ to bude tak a pokúsime sa o dobrú spoluprácu. Moderný hokej je o spolupráci a to aj medzi trénermi. Rovnako by to malo byť aj s mužstvom, hokej je tímový šport. Chceme byť úspešní a verím, že tomuto klubu a hráčom dokážem pomôcť. Prišiel som iba dnes, musím si oddýchnuť, celú noc som nespal, keďže rokovania vo Fínsku prebiehali veľmi dlho. S tímom sa stretnem zajtra ráno, ale samozrejme viem, že je tu veľmi súťaživá skupina hráčov,“ uviedol na tlačovej konferencii po podpise kontraktu.

Prvoradou úlohou nového kouča bude poriadne spoznať káder. „Nepoznám tím a preto ma čaká veľa práce. Preto musíme byť trpezliví, ale mužstvo má potenciál. Chceme ho pozdvihnúť na najvyššiu možnú úroveň skôr, ako budeme uvažovať o nových posilách,“ pokračoval.

Chce zofenzívniť hru

Postupom času by chcel zofenzívniť hru Slovana, hlavne na domácom ľade. „Mám veľký rešpekt k predchádzajúcemu trénerovi a nechcem o ňom povedať nič zlé. Samozrejme, v dlhšom časovom horizonte chcem priniesť do hry svoje vlastné myšlienky. Chcem, aby sme hrali dobre v defenzíve, ale mali aj ofenzívny prejav. Mám rád dobre organizovanú hru a chcem, aby všetci hráči odvádzali všetko pre tím a bojovali jeden za druhého. Chcem, aby bola táto hala obávaná pre súperov. Dôležité sú víťazstvá a samozrejme musíme rešpektovať fanúšikov. Viac však zatiaľ nepoviem, nebolo by to fér,“ pokračoval.

Matikainen neprišiel do úplne neznámeho prostredia, keďže v bratislavskej hale sa predstavil už v roku 2011 počas majstrovstiev sveta ako asistent hlavného trénera Suomi a z hlavného mesta Slovenska si odniesol zlatú medailu.

„Sú to krásne spomienky, ktoré umocňuje to, že sme tu získali titul. Už vtedy sa mi veľmi páčilo a stále sa mi páči mesto aj hala. Je tu skvelé zázemie pre hokej, čo ma oslovilo. Sú tu výborní fanúšikovia, ktorí fandia svojmu tímu aj keď sa mu nedarí. Počas majstrovstiev tu polo senzačné publikum, krútili sme hlavami a hovorili sme si ‚to nie je možné‘,“ uviedol.

Zo súčasného kádra pozná najlepšie obrancu Ivana Baranku, ktorý pod ním hrával už v Avangarde Omsk. „Ostatných až tak dobre nepoznám. Ale je tu veľa dobrých hráčov. O slovenských hokejistoch viem, že sú veľmi zruční a šikovní. V kádri sú aj Kanaďania, Američania, Česi, či Švédi. Ale je mi jedno odkiaľ pochádzajú, pokiaľ hrajú srdcom a hrajú za Slovan, to je pre mňa najdôležitejšie,“ dodal Matikainen.

Premiéra proti Záhrebu

Štyridsaťsedemročný tréner si odkrúti premiéru na striedačke Slovana už v stredajšom súboji proti Medveščaku Záhreb. Na prípravu tak nemal ani 24 hodín. „Budeme sa snažiť hrať plní emócii a tvrdo pracovať. Jednoznačne chceme ísť za víťazstvom. No musím opäť zopakovať, že nás čaká veľa práce a preto musíme byť trpezliví,“ dodal.

Generálny manažér klubu Maroš Krajči potvrdil, že rokovania prebehli rýchlo. Zároveň poprel informáciu o snahe angažovať českého trénera Miloša Říhu. „Říha chodí na zápasy častejšie. Bola iba zhoda okolností, že tu bol na tom poslednom, takže si to nespájajte s rokovaniami. Nehovorím, že sme sa nebavili v nejakých širších rozhovoroch, ale konkrétne rokovania neprebehli,“ uviedol.

„Zo skupiny kandidátov na pozíciu hlavného trénera sme aj na základe výborných referencii vybrali Petriho Matikainena. Ide o skúseného fínskeho trénera, výborného motivátora a stratéga, ktorého ďalším plusom je pôsobenie na lavičke Avangardu Omsk. Od nového trénera si sľubujeme ofenzívnejší herný prejav najmä v domácom prostredí. Matikainenovi je v Slovane už oddnes k dispozícii silný realizačný tím mužstva, ktorý spraví všetko preto, aby sa čo najrýchlejšie adaptoval v našich podmienkach,“ pokračoval.

V hre boli viacerí

Krajči ale priznal, že v hre boli aj ďalší tréneri, no nechcel ich bližšie konkretizovať. „Išlo o veľké mená. Rokovali sme na viacero strán a toto je výsledok. Verím, že pre nás ten najlepší. Kouč má v kontrakte zahrnuté aj bonusy za postup do play off, aj takto ho chceme motivovať.“

V pozícii hlavného kormidelníka vystriedal Rostislava Čadu, ktorý minulý týždeň požiadal vedenie klubu o uvoľnenie z funkcie. V sobotňajšom domácom stretnutí už viedol mužstvo Vladimír Országh s asistentom Jánom Lipianskym. Slovan podľahol CSKA Moskva 1:4.

Kto je Petri Matikainen

Matikainen odštartoval svoju trénerskú kariéru na striedačke juniorského tímu Pelicans Lahti v roku 2003, zároveň pôsobil ako asistent aj pri reprezentačnom výbere do 20 rokov. Rovnakú funkciu zastával dva roky pri tíme Espoo Blues v najvyššej domácej súťaži, od sezóny 2007/2008 sa stal následne jeho hlavným kormidelníkom.

V roku 2010 pôsobil aj pri národnom tíme Suomi ako asistent a na šampionáte o rok neskôr, ktorý sa konal v Bratislave a Košiciach, získal s výberom Fínska zlatú medailu. Po ročnom angažmáne v IFK Helsinki viedol dva roky Avangard Omsk v KHL, uplynulú sezónu však dokončil ako tréner rakúskeho Graz 99ers v nadnárodnej EBEL lige.

V najvyššej fínskej súťaži sa stal dvakrát trénerom roka, a to v ročníkoch 2007/2008 a 2010/2011, keď doviedol Espoo Blues až do finále play off.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM