Jakub Forgács Správy

Novinka pre cestujúcich bratislavskej MHD: V meste pribudne zastávka viedenského typu

Zvýšený komfort pre cestujúcich, či bezpečnosti dopravy na frekventovanej ceste... Aj to si sľubuje mesto od novinky, ktorou je špeciálna zastávka viedenského typu v Bratislave. Kde sa jej dočkáme?

Ilustračný obrázok k článku Novinka pre cestujúcich bratislavskej MHD: V meste pribudne zastávka viedenského typu
Zdroj: TASR

Bratislavčania budú od piatka na Radlinského ulici nastupovať a vystupovať z električiek a autobusov na integrovanej zastávke tzv. viedenského typu. Mesto si od novinky v uliciach Bratislavy sľubuje zvýšenie komfortu pre cestujúcich i bezpečnosti dopravy na frekventovanej komunikácii.

Vozovka na úrovni chodníka

Nástupište na tejto zastávke je tvorené úsekom vozovky zvýšeným na úroveň chodníka. Takto to bude na oboch stranách ulice. Dĺžka zastávky je 65 metrov, čo umožňuje, aby na jej úrovni zastavili dve električky za sebou, prípadne električka i autobus. „Táto zastávka rieši to, aby sme v úzkom priestore, aký tu na Radlinského je, mali jedno nástupište pre električky i autobusy a nemuseli mať nástupný ostrovček pre električky, komunikáciu pre autá a autobusy i chodník,“ skonštatoval primátor mesta Milan Ftáčnik. Autá musia v úseku jazdiť zníženou rýchlosťou, pri zastavení liniek MHD musia zastať pred zastávkou.

Pre električky bude zastávka v oboch smeroch v prevádzke od piatka, autobusy na nej budú stáť od utorka. Podľa Bronislava Weigla z Dopravného podniku Bratislava (DPB) budú električky prichádzať na zastávku každých 90 sekúnd.

Hlavný dopravný inžinier Bratislavy Tibor Schlosser si myslí, že toto miesto sa stane vyťaženým prestupovým miestom pri cestovaní z jedného smeru Bratislavy na druhý, aj vzhľadom na to, že zastávky sú oproti sebe. Novinka by tiež mala prispieť k zrýchleniu dopravy. „Zredukujeme počet zastávok, keďže nové zastávky v oboch smeroch nahradia tie doterajšie na Radlinského, Vazovovej a na Floriánskom námestí,“ spresnil.

Vybudujú aj ďalšie?

Nasledujúce mesiace chce mesto novinku testovať aj vzhľadom na možný zákaz individuálnej dopravy v smere z centra mesta. „Ak sa ukáže, že osobné autá z centra mesta vytvárajú kolóny, budeme musieť pristúpiť k vylúčeniu osobných áut z tohto úseku,“ uviedol Schlosser. Mesto takisto uvažuje o tom, že na Vazovovej by dva pruhy pre osobné autá mali byť zúžené do jedného jazdného pásu, ktorý bude pokračovať aj po odbočení na Radlinského. Autá by tak na Radlinského nemali obmedzovať prejazd MHD. Rozšírenie na dva pruhy pred križovatkou pri Račianskom mýte pre individuálnu dopravu má ostať zachované.

Ak sa zastávka viedenského typu na Radlinského osvedčí, mesto je naklonené ju vybudovať aj na iných, podobne frekventovaných miestach. Primátor Ftáčnik ako príklad spomenul Molecovu ulicu v Karlovej Vsi.

Novinkou v Bratislave zastávka MHD viedenského typu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM