Lucia Lauková Rôzne

November '89 si politici pripomenú rôzne: Fico mieri na summit, opozícia na námestie

Deň boja za slobodu a demokraciu oslávia politici na rôznych miestach. Niektorých čakajú pracovné stretnutia, iní budú spomínať na námestí.

Ilustračný obrázok k článku November '89 si politici pripomenú rôzne: Fico mieri na summit, opozícia na námestie
Zdroj: TASR

Politici si aj tento rok pripomenú udalosti Novembra '89. Na Nežnú revolúciu budú spomínať rôzne. Prezident SR Andrej Kiska sa stretne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a uctí si obete komunizmu. Podobný program má aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Opozícia sa chystá na námestie

Opozícia sa v piatok 17. novembra chystá na Námestie SNP v Bratislave. Predstavitelia Mosta-Híd tam už vo štvrtok prídu k buste Jána Langoša, v piatok sa chystajú k vedeckej knižnici v Košiciach. Premiér Robert Fico strávi štátny sviatok na sociálnom summite Európskej únie vo Švédsku, kde by mali európski lídri hovoriť o sociálnych právach a pracovných podmienkach v Únii.

Boj za slobodu nekončí

Opoziční politici si s ľuďmi na Námestí SNP pripomenú začiatok slobody na Slovensku. „Cieľom podujatia je taktiež pripomenúť si, že boj za slobodu sa nikdy nekončí,“ píše v oznámení OĽaNO. Účasť na námestí avizuje aj KDH. SaS si novembrové udalosti pripomenie premietaním filmu Eštebák. Deň boja za slobodu a demokraciu považuje za jeden z najdôležitejších štátnych sviatkov na Slovensku. Nežnú revolúciu si pripomenie aj SMK.

Nenaplnené očakávania

Hnutie Sme rodina si odkaz Novembra '89 nepripomína jednorazovo v jeden deň. „Pripomíname si ho každou našou aktivitou, ktorá tieto jeho očakávania napĺňa,“ uviedlo hnutie, podľa ktorého bol 17. november a rok 1989 rokom očakávaní. Mnohé sa však podľa hnutia nenaplnili. Sme rodina vyzdvihuje, že vďaka Novembru '89 môžeme slobodne voliť. Upozorňuje však na to, že politici zneužili dôveru voličov v úprimné konanie a dnes ich klamú a okrádajú. „Jednoznačne sa treba vrátiť k očakávaniam 17. novembra 1989,“ doplnilo hnutie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM