Michaela Katonová Rôzne

Nové využitie pre vyhodené veci by dokázala poskytnúť prevádzka Tisíc a jedna vzácnosť

Do celomestského zberného dvora prinesú obyvatelia hlavného mesta množstvo najrôznejšieho odpadu. Mnohokrát aj veci, ktoré by mohli byť znova použité.

Ilustračný obrázok k článku Nové využitie pre vyhodené veci by dokázala poskytnúť prevádzka Tisíc a jedna vzácnosť
Zdroj: TASR

Opotrebované a zničené ale aj zachovalé, či nové veci ukrýva celomestský zberný dvor. Nábytok, sklo, textílie a hračky sú niekedy ešte zabalené v škatuliach a nepoškodené. Mnohé z týchto vecí by mohli nájsť uplatnenie v inej domácnosti, ak by sa k nim pristupovalo inak.

Riešenie je pomerne jednoduché

Autormi nápadu na opätovné využitie produktov, ktoré už raz boli vyhodené sú Matúš Čupka a Zuzana Žúžiová.

„Najvyšším stupňom ochrany životného prostredia je znovuvyužívanie produktov, ktoré sú vyhodené. Jedným zo spôsobov, akým môže mesto aktívne pristúpiť k problematike ochrany životného prostredia a znižovania skládkovaného či spaľovaného odpadu, je vytvorenie obchodu 1000 a jedna vzácnosť,“ hovoria.

Prevádzka by sa mala nachádzať priamo pri zbernom mieste a ktokoľvek si v nej bude môcť kúpiť vyhodené či nechcené, ale pritom funkčné predmety.

„Ceny za predmety by boli symbolické a výťažok z tohto obchodu by bol využitý na jeho vlastnú prevádzku a realizovanie osvetovo-vzdelávacích a propagačných kampaní zameraných na zodpovedné nakladanie s odpadom,“ opisujú koncept autori.

Informovanosť a úroveň vzdelávania obyvateľstva v týchto otázkach je stále nedostatočná a výťažok z prevádzky by mohol byť dobrým zdrojom na rozbehnutie práve takýchto chýbajúcich aktivít s dosahom na celú spoločnosť.

Prečítajte si tiež: Ako by mohli vyzerať kvetináče v uliciach Bratislavy? Zelená hliadka vyhlásila tender na estetický kvetináč

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM