Správy Samospráva

Nové spojené školy majú podporiť športovo i jazykovo nadané deti

V spolupráci s mestskou časťou Ružinov a Petržalka pripravuje BSK dve z tohtoročných troch spojených škôl, ktorými ideme posilňovať ponuku kvalitného vzdelávania v Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Nové spojené školy majú podporiť športovo i jazykovo nadané deti
5
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave vzniknú dve nové spojené školy. Organizačnou zmenou sa tak má stať v prípade súčasnej Strednej športovej školy (SŠŠ) na Ostredkovej ulici v Ružinove a tiež Gymnázia na Pankúchovej ulici v Petržalke. Oba zámery odsúhlasili v piatok krajskí poslanci.

Viac kvalitných škôl

„Predsavzali sme si spoluprácu s inými zriaďovateľmi, aby kvalita a ponuka škôl na území kraja bola čo najkvalitnejšia. A aby sme čo najlepšie vedeli využiť potenciál pedagogických kolektívov, ktoré v súčasnosti máme v našich školách,“ skonštatoval Igor Urbančík, riaditeľ odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK.

Snahou je umožniť vzdelávanie mladším školákom so športovým talentom i jazykovým nadaním. Zámer reaguje na redukciu tried osemročných gymnázií v kraji. „V spolupráci s mestskou časťou Ružinov a Petržalka pripravuje BSK dve z tohtoročných troch spojených škôl, ktorými ideme posilňovať ponuku kvalitného vzdelávania na úrovni základných škôl v Bratislavskom kraji,“ poznamenal Urbančík.

V prípade Spojenej školy so sídlom na Pankúchovej ulici ide o využitie kapacity súčasného bilingválneho gymnázia a doplnenie o ponuku bilingválnej základnej školy. V prípade Spojenej školy so sídlom na Ostredkovej ulici ide o rozšírenie ponuky základných škôl o športovú základnú školu. Športová príprava tak bude možná nielen na druhom stupni, ale už na prvom stupni.

V oboch prípadoch by sa mali spojené školy zriadiť k 1. januáru 2020, vyučovanie v ZŠ sa má začať od septembra 2020.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Základná škola
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM