Tomáš Stupavský Rôzne

Nové nástupištia a príjazdová cesta. Vzhľad Predstaničného námestia sa postupne mení k lepšiemu

Počas letných mesiacov dôkladne pozorujeme prestavbu dôležitej vstupnej brány do Bratislavy. Respektíve sledujeme iba úpravu jej okolia. Skrášlenie priestoru pred Hlavnou stanicou sa stalo prioritou mesta počas tohto leta. Pozrite sa, čo sa tam za posledný týždeň zmenilo.

Ilustračný obrázok k článku Nové nástupištia a príjazdová cesta. Vzhľad Predstaničného námestia sa postupne mení k lepšiemu
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavčania, ale aj turisti sa musia pripraviť, že stavebné práce v okolí Predstaničného námestia budú prebiehať celé leto a to hneď v niekoľkých fázach. V dnešných dňoch sa už finišuje s prvou etapou.

S prestavbou sa už začalo 18 júna a za vyše mesiaca sa podarilo napríklad očistiť zhrdzavené zábradlia, ktoré následne dostali nový náter alebo osadiť nové kvetináče a zrevitalizovať okolitú zeleň. Ďalej chodník vedúci popri električkovej trati (ktorá je v súčasnosti nevyužívaná) dostal nový asfalt, ako aj niektoré ostrovčeky.

To všetko bolo hotové už pred vyše týždňom. Dnes sme sa opäť rozhodli navštíviť priestor pred Hlavnou stanicou, aby sme videli ako sa revitalizačné práce posunuli vpred.

Do stredy funkčné iba nástupište číslo 1

V poslednom období sa hlavne pracovalo v časti, kde sa nachádzajú autobusové nástupištia. Nástupný ostrovček, odkiaľ vychádzajú napríklad autobusy 61 a X13, už disponuje novým asfaltom. Avšak dnes a zajtra ešte nebude nástupište funkčné. Bohužiaľ priľahlý jazdný pruh zatiaľ opravený nie je.

Upravený bol povrch aj na vonkajšom nástupišti (jazdný pruh pod trolejovým vedením), ktorý sa tiahne až po priestor pred Hlavnou stanicou. spomínanú zastávku využíva asi najviac cestujúcich. Rovnako tak prešla opravou aj príjazdová cesta. Vozidlá mestskej hromadnej dopravy sa tak nemusia už báť o svoje nápravy.

V čase našej obhliadky robotníci pracovali na ďalšom úseku, konkrétne na úprave komunikácie vedúcej smerom na stanicu.

Prechádza sa na druhú fázu

Všetko je zdá sa už pripravené na druhú fázu prestavby. Tá by mala byť zameraná práve na úpravu ciest. Avšak najdlhšia a najnáročnejšia bude tretia etapa. V nej je zahrnutá oprava parkoviska a nová organizácia dopravy, čo znamená, že sa presunú taxíky smerom nadol od stanice. Odstavná plocha pred stanicou bude tak slúžiť iba na krátkodobé vystupovanie a nastupovanie.

Naplánovaná je aj oprava eskalátorov, presunutie lavičiek a stánkov, ktoré sa nachádzajú priamo pred vstupom do budovy Hlavnej stanice. A v neposlednom rade sa dokončí aj úprava električkovej tra­te.

Mesto vyčlenilo na prestavbu Predstaničného námestia celkovo 220-tisíc eur. Stavebné práce by mali byť dokončené na konci augusta, resp. na prelome septembra.

Prečítajte si tiež: Priestor pred Hlavnou stanicou už zdobí opravený chodník, ale aj nanovo natreté zábradlia

Priestor pred Hlavnou stanicou
12
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM