Nina Táborská Rôzne

Nová taxislužba v Bratislave: Vyvolá Liftago podobne ako Uber vlnu protestov medzi taxikármi?

Do hlavného mesta prichádza česká taxi služba. Liftago aktuálne testuje beta verziu aplikácie pre Android a iOS medzi vodičmi aj zákazníkmi v Bratislave. Taxikárom, vodičom Hopinu a kontroverznej alternatívnej taxislužby Uber tak pribudla ďalšia konkurencia. Hopin už dal svojim vodičom ultimátum.

Ilustračný obrázok k článku Nová taxislužba v Bratislave: Vyvolá Liftago podobne ako Uber vlnu protestov medzi taxikármi?
Zdroj: TASR

Liftago predstavuje český start-up s česko-slovenským tímom. „Liftago je jedinečnou mobilnou službou, ktorá zjednodušuje ľuďom dopravu v rámci mesta a zvyšuje dostupnosť taxíkov počas dopravných špičiek. Unikátnosťou aplikácie je tzv. trhovisko jázd, kde zákazník na displeji uvidí niekoľko konkrétnych ponúk od viacerých taxikárov, ich vzdialenosť, typ vozidla a obľúbenosť. Zákazník si tak môže dotykom na displeji vybrať tú najlepšiu ponuku pre seba či už z pohľadu ceny, rýchlosti alebo príjemného správania vodiča,“ uviedol pre Bratislava24.sk Tomáš Sroka, Country manažér Liftaga pre Slovensko.

Taxikári ponúkajú v aplikácii Liftago ceny za jazdu na základe niekoľkých reálnych taríf, ktoré majú v taxametri. O voľbe taxikára rozhoduje trhový dopyt a ponuka, čím sa Liftago snaží vybudovať službu pre zákazníkov aj taxikárov bez regulácií. Platba prebieha v hotovosti alebo bezhotovostne po zadaní platobnej karty do aplikácie.

„Hoci sú v Liftagu zapojení taxikári, ktorí majú živnosť, platnú licenciu a kvalitné auto, o ich výbere nakoniec rozhodujú samotní zákazníci – ich hodnotením v aplikácii. Čím je vodič príjemnejší a milší, tým viac zákaziek dostane,“ dodal T. Sroka. Ide tak o podobný systém alternatívnej taxislužby Uber, ktorá medzi bratislavskými taxikármi svojím príchodom len nedávno vyvolala vlnu protestov.

Prečítajte si viac: Masová jazda taxikárov začala! V štrajkovej pohotovosti plánujú taxikári zostať aj naďalej. Neprekáža im len Uber FOTO + VIDEO

Aktuálne je v Liftagu na Slovensku zapojených na účely testovania niekoľko desiatok vodičov. V Česku službu využívajú stovky vodičov v Prahe, Brne a v Ostrave.

Cieľom Liftaga je mať na Slovensku do konca roka približne stovku tých najkvalitnejších taxikárov na trhu.

Liftago umožňuje zapojeným taxikárom, aby pracovali aj pre iné taxislužby bez obmedzení. „Chceme s komunitou taxikárov dlhodobo vybudovať fungujúcu dopravnú platformu a zaviesť férové podmienky na trhu v osobnej preprave pre zákazníkov aj dopravcov,“ vysvetlil T. Sroka.

Tak vznikol príchodom Liftaga aj prvý problém, keď taxislužba Hopin zaujala opačný postoj a oznámila svojim vodičom, že pokiaľ budú svoje služby poskytovať aj cez novú taxislužbu, ukončia s nimi pracovný pomer na trvalo. „Podľa aktuálnych informácií sa však Hopin na Slovensku postavil k príchodu Liftaga úplne opačne ako sa postavilo Liftago pri príchode Hopinu do Česka,“ informuje startupers.sk. Nakoniec sa Hopin za svoju reakciu ospravedlnil.

Prečítajte si viac: Alternatívna a kontroverzná taxislužba je oddnes dostupná aj Bratislavčanom. Do nedele sa vozíte zadarmo!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM