Nina Táborská Samospráva

Nová nádej pre zdravotne ťažko postihnutých? 100-percentná zľava na cestovnom by sa im mohla vrátiť

Mesto vyhodnotilo údaje spojené s integrovanou dopravu za predchádzajúce tri mesiace a zistilo, že Bratislava nehospodárne vynakladala prostriedky a vykrývala finančné straty aj za neexistujúcich cestujúcich s preukazom ZŤP.

Ilustračný obrázok k článku Nová nádej pre zdravotne ťažko postihnutých? 100-percentná zľava na cestovnom by sa im mohla vrátiť
Zdroj: Dnes24.sk

Zrušenie bezplatného cestovania pre hendikepovaných v uplynulom roku vyvolalo obrovskú vlnu nevôle. Zdá sa, že dotknutým občanom svitá nová nádej.

Mesto teraz vyhodnotilo údaje za november, december a čiastočne aj január, ktoré sú spojené s integrovanou dopravu a zistilo, že údaje nie celkom sedia. „Bratislava nehospodárne vynakladala prostriedky a vykrývala tak straty za neexistujúcich cestujúcich. Ukázalo sa totiž, že necestuje 17-tisíc ľudí s preukazom ZŤP, ako je zapísaných na ministerstve, ale približne 12-tisíc,“ vysvetlil primátor.

To v preklade znamená, že mesto nebude vykrývať stratu vo výške 1,8 milióna, ale 1,2 milióna eur.

Ak sa preukáže pravdivosť týchto čísiel, Ivo Nesrovnal je rozhodnutý vrátiť sa k svojmu pôvodnému návrhu, zachovať 100-percentnú zľavu pre zdravotne ťažko postihnutých občanov aj ich sprievodcov. „Tento návrh sa bude týkať aj držiteľov diamantovej Jánskeho plakety,“ dodal Ivo Nesrovnal.

Pravdaže, návrh sa vzťahuje iba na občanov s trvalým pobytom v Bratislave. Poslanci by mali o tomto návrhu rokovať v marci.

Schválili, no nevedeli čo…

V júni 2015 mestské zastupiteľstvo schválilo vstup mesta do tretej etapy integrovanej dopravy. Parametre vstupu boli odklepnuté ešte za exprimátora Milana Ftáčnika. Okrem iného toto zavedenie znamenalo, že zľavy pre skupinu držiteľov preukazu ZŤP sa skončia. Poslanci to schválili a neskôr sa sťažovali, že nevedeli, čo podpísali.

Podľa slov primátora Iva Nesrovnala ale muselo byť v júni uznesenie prijaté, aby sa mohli aj naďalej čerpať eurofondy na dopravu. „Ja som však už po schválení uviedol, že budem bojovať za to, aby sme zamedzili negatívnym dopadom pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva. Môj návrh bol ponechať stav, ktorý tu bol doteraz, teda 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých,“ povedal primátor Nesrovnal.

Napokon sa však na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodlo o dodatočnej 90-percentnej zľave na cestovnom pre dotknutú skupinu.

Unifikácia tarifných podmienok

Už v roku 2012 bolo mestským zastupiteľstvom podpísané zjednotenie tarifných podmienok a pre držiteľov preukazov ŤZP bola navrhnutá zľava vo výške 50 percent z cestovného, čím mala byť zrušená dovtedajšia bezplatná MHD v hlavnom meste. Uznesenie, ktoré bolo vtedy schválené, však nikdy nevstúpilo do platnosti a bolo odložené až do spustenia 3. etapy IDS. Tá už beží od novembra 2015.

Prečítajte si tiež: Poslanci rozhodli: 100-percentná zľava pre zdravotne ťažko postihnutých nezostane

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM