Rôzne

Nočným cestovaním ušetríte peniaze aj čas. Za príplatok môžete využiť aj špeci služby

Vzhľadom na zvýšený záujem zo strany cestujúcich plánuje ZSSK zvýšiť úroveň nočného cestovania a poskytovať kvalitné ubytovacie služby hotelového typu.

Ilustračný obrázok k článku Nočným cestovaním ušetríte peniaze aj čas. Za príplatok môžete využiť aj špeci služby
5
Galéria

Počet cestujúcich v lôžkových a ležadlových vlakoch v medzištátnej doprave Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) medziročne narástol o 10,5 %. ZSSK preto plánuje túto službu nielen posilniť, ale aj rozšíriť.

Nočné cestovanie

Železničná spoločnosť Slovensko ponúka zákazníkom možnosť pohodlne cestovať na dlhšie vzdialenosti počas noci v lôžkových a ležadlových vozňoch.

Cestovanie v lôžkových vozňoch predstavuje najkomfortnejšie cestovanie v nočných vlakoch. Jednotlivé lôžkové kupé môžu byť Single (jednomiestne), Double (dvojmiestne) a Triple (trojmiestne). Sú rozdelené na mužské a ženské, pričom mix pohlaví je povolený len v prípade skupiny cestujúcich, ktorí si zakúpia všetky lôžka v kupé.

Kupé je okrem lôžka vybavené aj umývadlom, k dispozícii je pitná voda, uterák aj mydlo. Kupé sú zvnútra uzamykateľné a o celkovú bezpečnosť vozňa sa počas prepravy stará aj steward, ktorý je pridelený pre každý vozeň zvlášť. Zároveň si u neho môžete zakúpiť občerstvenie či doplnkový tovar (zubná kefka a pod.). V lôžkových vozňoch je preprava psov, žiaľ, zakázaná.

Za príplatok môžete využiť aj služby ako budenie najneskôr 30 minút pred príchodom vlaku do cieľovej stanice cestujúceho, úschova cestovných dokladov počas cesty, jednorazové papuče pre cestujúcich v Single kupé a ďalšie.

Ležadlové vozne

Jednotlivé kupé v ležadlových vozňoch sú rozdelené na štvormiestne a šesťmiestne, mix pohlaví je spravidla povolený. Vybavenie ako aj bezpečnosť či služby sú rovnaké ako v lôžkových vozňoch, s tým rozdielom, že v ležadlovom vozni je preprava psov povolená, ak má cestujúci zakúpené osobitné kupé. Pes však nesmie obsadiť ležadlo!

Výhody nočného cestovania

Azda najväčšou výhodou nočného cestovania je, že ušetríte a ušetrené peniaze môžete použiť miesto ubytovania na pekný výlet. Do cieľovej stanice dorazíte oddýchnutí a keďže príchod nočných vlakov do cieľových staníc je spravidla v ranných hodinách, máte pred sebou celý deň!

„V medzištátnej doprave dnes ZSSK prevádzkuje 18 vlastných lôžkových vozňov a 6 lôžkových vozňov České dráhy, a. s. Obe spoločnosti poskytujú tiež po dva ležadlové vozne, okrem toho sa pravidelne nasadzuje 6 prenajatých ležadlových vozňov. Vo vnútroštátnej doprave ZSSK používa 18 lôžkových vozňov a 4 ležadlové vozne,“ informuje Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca.

Viac o výhodách a službách počas nočného cestovania sa dočítate TU.

Plány

Za prvých osem mesiacov roka 2017 využilo služby lôžkových a ležadlových vozňov ZSSK viac ako 77-tisíc cestujúcich.

ZSSK plánuje záujem cestujúcich o nočné cestovanie podporiť aj zvýšením úrovne nočného cestovania, kde chce poskytovať kvalitné ubytovacie služby hotelového typu. Zároveň plánuje v budúcnosti predĺžiť trasu nočného vlaku Humenné – Bratislava až do Viedne. „V spolupráci s partnermi vyhodnocuje aj možnosti cestovania priamymi lôžkami z Bratislavy do miest západnej Európy, napríklad predĺžením trás niektorých nočných vlakov z Viedne do Bratislavy,“ informuje Kováč.

Lôžkové a ležadlové vozne
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM