Samospráva

Noclaháreň Vincenta de Paul čaká rekonštrukcia. Ak udrú tuhé mrazy, bude potrebovať pomoc

Najväčšia bratislavská nocľaháreň Vincenta de Paul, kde sa v čase tuhej zimy vyspí až 200 ľudí bez domova, ide od 2. januára budúceho roku do rekonštrukcie. Jednu z dvoch hál na Ivanskej ceste chcú predeliť na dve poschodia a vytvoriť tak viac priestoru pre služby aj bezdomovcov.

Ilustračný obrázok k článku Noclaháreň Vincenta de Paul čaká rekonštrukcia. Ak udrú tuhé mrazy, bude potrebovať pomoc
Zdroj: TASR

Svoje brány nocľaháreň pre rekonštrukciu v chladnom počasí nezavrie, ak by však udreli mrazy, bude potrebovať pomoc mesta.

„Rekonštrukcia je rozdelená na niekoľko etáp podľa toho, ako sa nám podarí zohnať finančné prostriedky. Zatiaľ máme na prvú, no opraviť chceme celú nocľaháreň,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Juraj Barát. Halu, ktorú idú rekonštruovať, by mali rozdeliť na dve podlažia. „Strop pôjde dole, nad ním je ešte priestor a výškovo to teda architektom vyjde tak, aby sa tam zmestilo ešte ďalšie podlažie,“ vysvetľuje. Náklady na rekonštrukciu predstavujú asi 750-tisíc eur, na čo sa združeniu poskladali najmä donori zo zahraničia.

Vo veľkej hale, v ktorej sa dnes vyspí asi 80 ľudí, by tak mohlo od jari, kedy rekonštrukciu dokončia, spať na dvoch poschodiach aj dvakrát toľko bezdomovcov. Majú pribudnúť aj sociálne zariadenia, priestory pre sociálnu prácu a samostatný vstup na registráciu. „Teda všetko, čo si predstavujeme, že by takýto objekt mal mať, to tu urobené bude,“ podotkol riaditeľ.

Magistrát prisľúbil pomoc

Združenie chce tiež potom samostatne pracovať s mužmi, ktorí chcú chodiť do práce, s mladými, ktorí sú drogovo závislí či so ženami. „Teraz sú všetci spolu. Ľudí teda potom môžeme selektovať a priestor deliť sociálne aj ľudsky, aby to bolo prijateľnejšie,“ vraví Barát.

Oficiálna kapacita celej nocľahárne je 150 ľudí. Ak však udrú mrazy, ľudí preč nepošlú a potom sa v nocľahárni vyspí aj 170 až 200 ľudí. Ak by sa teploty aj v januári udržali na tých dnešných, nocľaháreň rekonštrukciu zvládne. Ľudí presťahuje do susednej haly a priestor rozšíri o unimobunky. Ak však zima bude tuhá, musí pomôcť mesto a postaviť pre ľudí bez domova stanové mestečko. Magistrát združeniu odkázal, že ak to bude potrebné, bude reagovať.

Popri rekonštrukcii bude nocľaháreň zháňať aj ďalšie peniaze na opravu druhej haly. Tá nie je vykurovaná a v noci musia ľuďom ohrievať vzduch. Pre chýbajúci strop však mnoho tepla uniká. „Aj jej rekonštrukcie je istá, projekty sú hotové, otázne je len, kedy začneme. Každá etapa rekonštrukcie má totiž veľký zmysel,“ dodal Barát.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM