Adriana Banásová Rôzne

Neviete kam za atrakciami? Navštívte Schloss Hof! Na zámku otvorili vianočnú dedinku

Ako slávili vianočné sviatky na šľachtickom dvore, pestré podoby jasličiek a sviatočných melódií i vidiecky adventný trh možno spoznať na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Neviete kam za atrakciami? Navštívte Schloss Hof! Na zámku otvorili vianočnú dedinku
Zdroj: TASR

Vianočnú dedinku v jeho areáli otvorili v sobotu (21.11.) a atmosféra najkrajších sviatkov roka tam potrvá ešte štyri víkendy až do nedele 20. decembra. V sobotu je zámok otvorený od 10.00 do 20.00 h, v nedeľu o dve hodiny kratšie – do 18.00 h.

Medzi tisíckami domácich bolo počas otváracieho víkendu mnoho Slovákov. Je to aj zásluhou špeciálnej autobusovej linky Slovak Lines, ktorá v spolupráci so zámkom bude jazdiť aj počas nasledujúcich štyroch víkendov z Bratislavy o 13.30 h a naspäť od zámku o 18.10 h. Bližšie informácie sú na www.slovaklines.sk.

Ďalší slovenskí návštevníci využili Cyklomost slobody z Devínskej Novej Vsi, cez ktorý sa dostali do areálu zámku nenáročnou prechádzkou alebo na bicykli.

Dávne zvyky sviatkov

Najväčšie cisárske vidiecke sídlo v Rakúsku budoval Eugen Savojský od roku 1725, keď malý renesančný kaštieľ prestaval na prepychový barokový zámok s 58-hektárovým areálom. Radi tam sezónne bývali uhorskí panovníci Mária Terézia a cisár Jozef II., a teraz je v slávnostnej podobe.

Pri prehliadke ich súkromných priestorov možno spoznať aj dávne sviatočné zvyky: zo stropu visiaci vianočný stromček, z vozového kolesa urobený adventný veniec s 24 sviečkami, vianočné kríčky so sviečkami a v miestnosti s kulinárskymi pôžitkami je inscenovaná veľká baroková hostina s prestretou tabuľou vianočného pečiva podľa starých receptov i exotické ovocie. Trikrát denne (11.30, 13.30 a 15.00 h) je možná prehliadka týchto priestorov v slovenskom jazyku.

V Sale Terrena a ďalších dvoch miestnostiach na prízemí sa možno kochať desiatkami pestrých podôb jasličiek od rôznych autorov. Sú tam detailne prepracované nielen postavy, ale aj pokrytie strechy a ďalšie časti rôznych architektonických objektov aj ich okolia vo vysokohorskom, jaskynnom a inom prostredí.

„Vytvorili ich členovia Viedenského jasličkového spolku a sú veľmi individuálne zhotovené z pravého dreva podľa predstáv tvorcov. Nielen najmenší návštevníci sa potešia aj živým jasličkám na statku. Nájdu tam Ježiška s Máriou a Jozefom, biele oslíky, ovečky a mnoho iných zvieratiek,“ povedala zámocká sprievodkyňa Barbora Hromjáková.

Kováčska dielňa, zvieratá i kúsok hudobného umenia

Deti sa môžu zabaviť v slávnostnej sále zámku s kúzelníkom aj originálnym viedenským gašparkom. V Detskom a rodinnom svete Bäckenhof si zasa môžu v kreatívnych dielničkách vyskúšať pečenie, vyrobiť vianočné dekorácie alebo v historickej triede napísať list Ježiškovi. V zverníku a zámockých maštaliach môžu pohladkať aj raritné zvieratá. Malí návštevníci sa potešia i z jazdy vo vyzdobenom vláčiku alebo na kolotoči. Dve hodiny majú vymedzené pre povozenie sa na poníkoch.

Vonkajšia svetelná výzdoba vynikne od podvečerných hodín. Na arkádovom dvore zámku, v lapidáriu a ďalších objektoch i na voľných plochách vyše sto regionálnych vystavovateľov ponúka vo vianočných hrnčekoch ovocné punče a iné nápoje. Nechýba ďalší pestrý sortiment sladkých či slaných pochutín, tiež remeselné úžitkové i okrasné umelecké výrobky pre domácnosť.

Nielen plameňom vo vyhni, ale aj praktickými ukážkami výroby púta pozornosť kováčska dielňa. Atmosféru na nádvorí zámku umocňuje vianočnými melódiami dychovka. Inú sviatočnú hudbu ponúka každú sobotu o 17.00 h Filharmónia Marchfeld v skladbách a piesňach od Bacha, Händla, Glucka, Francka, Martineta a iných autorov.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM