Tomáš Stupavský Samospráva

Nevedia sa vaše deti rozhodnúť kam na strednú školu? Vybrať si ju môžu na prezentačnej akcii s názvom Deň župných škôl

Deviataci majú približne mesiac na to, aby sa rozhodli, na ktorej strednej škole budú pokračovať vo svojom štúdiu. Pri výbere im pomôže aj prezentačná akcia Deň župných škôl v Avione, ktorú organizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) už štvrtýkrát.

Ilustračný obrázok k článku Nevedia sa vaše deti rozhodnúť kam na strednú školu? Vybrať si ju môžu na prezentačnej akcii s názvom Deň župných škôl
Zdroj: TASR

Uskutoční sa v piatok 23. januára od 09.00 do 18.00 h v spomínanom nákupnom centre v Bratislave.

„Dlhodobo sa v spoločnosti hovorí o potrebe výchovy odborníkov pre jednotlivé odbory, preto bratislavská župa tak koná podujatím, ktoré organizujeme už štvrtýkrát. Chceme pomôcť rodičom a deťom pri výbere školy, respektíve ich budúceho povolania. Deviataci sa môžu zoznámiť s ponukou našich stredných škôl, porozprávať sa so študentmi aj pedagógmi o svojej budúcnosti,“ priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Na podujatí sa predstaví 47 škôl v pôsobnosti BSK, ktoré sa budú prezentovať v stánkoch a väčšina z nich aj vystúpením na pódiu.

Prihlášku na strednú školu pre školský rok 2015/2016 podáva zákonný zástupca žiaka riaditeľovi ZŠ. Na školy, ktoré si vyžadujú talentové skúšky, je potrebné podať prihlášku do 20. februára, na ostatné študijné a učebné odbory sa podávajú do 10. apríla.

Bratislavský kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti aktuálne 58 stredných škôl a školských zariadení, z toho 36 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy. Študuje na nich 18.417 žiakov a pracuje 2849 pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

Jednou z priorít BSK je tiež podpora celoživotného vzdelávania, na školách v pôsobnosti BSK vznikli už štyri centrá odborného vzdelávania a prípravy (COVP).

V Spojenej škole v Ivanke pri Dunaji je COVP pre oblasť poľnohospodárstva a rozvoja vidieka, v SOŠ informačných technológií na Hlinickej v Bratislave COVP pre oblasť elektrotechniky a informačných technológií, v SOŠ Farského v Bratislave COVP pre oblasť potravinárstva a v SOŠ na Ivanskej ceste v Bratislave pre oblasť stavebníctva. Všetky COVP sú schopné pružne reagovať na potreby trhu práce v kontexte celoživotného vzdelávania.

Bratislavský kraj sa počas uplynulých dvoch rokov pustil aj do pomoci učiteľom. V stredoškolskom internáte na Saratovskej ulici v bratislavskej Dúbravke vybudoval zatiaľ prvé dva učiteľské byty. V tomto roku by mali pribudnúť ďalšie učiteľské byty. Župa chce týmto spôsobom pomáhať školským zamestnancom, aby zo školstva neodchádzali.

Informácie poskytla Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM