Kultúra

Netancujte polku, keď hrajú čardáš! Kde v Bratislave sa dá poriadne vyzvŕtať?

Občas by nezaškodilo zatancovať si aj na noty starých dobrých ľudových piesní, ktoré nepochybne rozprúdia krv v žilách. Aké možnosti ponúka Bratislava?

Ilustračný obrázok k článku Netancujte polku, keď hrajú čardáš! Kde v Bratislave sa dá poriadne vyzvŕtať?
5
Galéria
Zdroj: Ľudová zábava FB

Slovenské ľudové tance patria k tradíciám, na ktoré by sme mali byť hrdí. Tancujú sa pri oficiálnych štátnych príležitostiach či prezentácii našej krajiny v zahraničí. Z miest a dokonca už aj z menších obcí sa, žiaľ, pomaly vytrácajú a stáva sa z nich rarita.

Divoká krása tanca

Medzi slovenské ľudové tance patrí napríklad čardáš, ktorý reprezentuje tzv. krútivé tance. Tancuje sa v páre a pochádza z uhorského obdobia. Jeho názov je odvodený z maďarského slova csarda – krčma.

Ďalším zo skupiny ľudových tancov je odzemok. Ide o starý, čisto mužský tanec s charakteris­tickými drepmi a skokmi, v minulosti spájaný najmä s pastiermi a valachmi z hôr.

K národnej klasike sa zaraďuje aj polka, ktorá síce nie je ťažká, ale málokto naozaj pozná jej kroky. Základom tohto tanca je točenie na odľahčených bruškách chodidiel. Obľúbené sú tiež rôzne zbojnícke, ženské, mládenecké či fašiangové tance.

„Ľudové tance sa viažu k histórii celého územia Slovenska, pričom niektoré boli rozšírené všeobecne, iné sa vzťahovali na konkrétnu oblasť či etnikum. Formovali ich anonymní tvorcovia z radov vidieckeho obyvateľstva a uchovávali sa z generácie na generáciu,” hovorí Alfred Lincke, lektor ľudových tancov v tanečnom klube na Prievozskej ulici v Bratislave. Dnes patria skôr k sporadickej zábave na svadbách, no aj tu je dôležité poznať základné kroky jednotlivých druhov.

Hurá na kurzy!

U mladých ľudí sa záujem o tradičné folklórne tance vytráca, a to najmä preto, že ich nepoznajú. Je načase, aby sme sa začali vracať k našim koreňom a nenechali sa unášať iba modernými štýlmi. Klasická ľudová hudba dokáže rozprúdiť krv v žilách oveľa viac ako hociktorá pesnička z rádia, ktorú počúvame aj niekoľkokrát denne počas cesty autom.

Ak patríte k nadšencom tradícií, skúste navštíviť niektoré z kurzov, ktoré ešte stále vyučuje zopár skúsených lektorov na Slovensku.

Potrebné informácie nájdete napríklad na stránke www.ludovazabava.sk, kde sa dozviete nielen viac o lekciách, ale aj o podujatiach tohto druhu v Bratislave. „Ľudia sa u nás naučia všetky základy, ktoré potrebujú vedieť, a ešte sa aj výborne zabavia. Nemusia sa obávať, že je nevyhnutné mať so sebou tanečného partnera,” vysvetľuje lektor Alfred Lincke.

„Záujemcovia sa môžu naučiť čardáš, strofické polky, mazúrky, ale aj rómske tance či odzemok,” dodáva inštruktor, ktorý študoval etnológiu a folkloristiku.

Zdroj: Ľudová zábava FB

Nefalšovaná veselica

Keď sa už kroky naučíte, môžete ich využiť aj v praxi na niektorej zo zábav v Bratislave. Tanec totiž nie je len o výučbe, ale aj o pravej nefalšovanej veselici so živou kapelou, kde si môžete rozkázať, čo vám zahrajú. K pravým a nefalšovaným kapelám tohto druhu patrí napríklad Ľudová hudba Michala Pagáča, Muzička, Ľudovka, Ľudová hudba Michala Nogu a ďalší iní.

Nadšení muzikanti hľadajú autentické nahrávky slovenského folklóru, ktoré prenášajú do života práve na tradičných ľudových tancovačkách.

Ak chcete zažiť akciu v ľudovom šate, môžete sa zabaviť aj v bratislavskom klube na Prievozskej ulici. K pravidelným podujatiam v klube patrí aj Jozefovský ples, Majáles, Dožinková tancovačka a Katarínska zábava. V lete by ste určite nemali vynechať naše tradičné Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve či Podroháčske folklórne slávnosti.

Ľudová zábava
5
Galéria
Zdroj: Ľudová zábava FB
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM