Adriana Banásová Kultúra

Nestihli ste zájsť do knižnice cez týždeň? Nevadí. Pouličné knižnice na "stračej nôžke" sú v prevádzke nepretržite! Zistili sme, čo ponúkajú

Sú to už takmer dva roky, čo sa v našom hlavnom meste a tým aj na Slovensku vôbec, objavili malé pouličné knižnice na „stračej nôžke“. Boli sme zvedaví a išli sa pozrieť, akú literatúru môžu potenciálni čitatelia v „mini knižničkách“ nájsť.

Ilustračný obrázok k článku Nestihli ste zájsť do knižnice cez týždeň? Nevadí. Pouličné knižnice na "stračej nôžke" sú v prevádzke nepretržite! Zistili sme, čo ponúkajú
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte stále nie až tak dobre známe pouličné knižnice, ponúkajú aj vzhľadom k svojej veľkosti širšie žánrové zastúpenie. Nájdete tu romány pre ženy, beletriu, odbornú literatúru a pre horlivých „študentov“ dokonca aj slovníky. My sme si „posvietili“ na tri z bratislavských „búdok“ v rôznych častiach mesta a vytvorili stručný prehľad knižných titulov, ktoré ponúkajú.

Najviac knižiek sme objavili v knižničke v Komunitnej záhrade v Rači. V dvoch radoch na nás „pozerali“ napríklad:

autor titul
A. Z. Manfred Napoleon Bonaparte
Fred Vargas Muž naruby
Dr. T. Joly Detská homeopatia
Benzoniová Krásna Catherine
Sandra Brown Tučné úterý
Pavel Houser Vlkodlaci
  Staré krivdy
  Stolček, prestri sa
  Anglicko- Slovenský slovník
R. MacDonald Cenné peniaze
Rudo Móric Explózia
  Pán Lecocq

Bohaté knižné zastúpenie mala aj knižnička v Horárni v Horskom parku. Tu si môžete požičať:

autor titul
Vogel Hřích proti Duchu svatému
Alexander Adamovič Chatynská povesť
Čákovskij Snúbenica
Wolfgang Joho Jeanne Peyroutonová
John D. MacDonald Prázdne medené more
Isabel Allendeová Láska a tieň
Jarmila Bednaříková Kambriová moře
Robert J. Serling Nado mnou nebo
Bieliauskas Kvitnú ruže červené
  Policajná kynológia na Slovensku
Ivan Olbracht Anna proletárka

Z našej „previerky“ skončila najhoršie knižnička v Medickej záhrade za kaviarňou Domček Medická, kde sa nachádzalo len zopár knižných titulov:

autor titul
Adolfo Bioy Spánok na Slnku
Fedor Cádra Heslo Vieročka
Peter Kováčik Atmosféra v marci

Little Free Library a ich výhody

Projekt, ktorý u nás funguje od augusta 2013 sa inšpiroval americkým hnutím „Little Free Library“. Hnutie sa snaží o tvorbu „mini“ knižníc po celom svete a združovať tak ľudí. Cieľom tých našich knižničiek je okrem rozvíjania náklonnosti človeka ku knihám a skrášľovanie verejného priestranstva, aj budovanie vzťahu ľudí k verejnému majetku a váženia si toho, čo je „naše“.

Výhodou malých susedských knižníc je, že v porovnaní s ostatnými sú v „prevádzke“ 24 hodín denne, sedem dní v týždni a sú zadarmo. Knižku si môžete kedykoľvek požičať, prečítať a vrátiť, prípadne priniesť svoju vlastnú, o ktorú sa chcete s ostatnými podeliť. Na záložke v knižke môžete navyše nechať nejaký odkaz či odporúčanie pre ďalšieho čitateľa. Jedinou požiadavkou je knižky vždy vrátiť a samozrejme dbať o to, aby sa knižnica pri používaní nepoškodzovala.

Kde knižnice nájdete?

V Bratislave sa pouličné knižnice v súčasnosti nachádzajú už v spomínanom Horskom parku, v Medickej záhrade a v Rači, ďalej vo Vajnoroch- a to na Roľníckej ulici, na detskom ihrisku na Buzalkovej ulici a v detskom parku na Koniarkovej ulici, v študentskom parku pri Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK v Ružinove a mestskej časti Nové Mesto v priestoroch tzv. Filiálky.

"Miniknižnice"
12
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM