ESL Rôzne Správy

Nepresné antigénové testy? Starostka Karlovej Vsi si myslí, že pozitívnych treba pretestovať PCR testami

Bratislavské samosprávy si vydýchli, pretože v hlavnom meste druhé kolo testovania nebude.

Ilustračný obrázok k článku Nepresné antigénové testy? Starostka Karlovej Vsi si myslí, že pozitívnych treba pretestovať PCR testami
38
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Tých, ktorí vyšli minulý týždeň z celoplošeného testovania pozitívne, treba pretestovať PCR testami. Myslí si to starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Podľa nej by v druhom kole mali pozitívnych verifikovať.

Presnejšie

„Pri počte pozitívnych antigénových testov, ak sa zopakuje situácia z prvého kola, by to nebolo ani technicky, ani fyzicky náročné,“ zvýraznila Dana Čahojová. Poukázala na to, že by to pomohlo získať presnejší prehľad o rozšírení ochorenia a zároveň rozptýliť pochybnosti o vierohodnosti výsledku antigénového testu.

„Tí pozitívne testovaní, ktorí nepociťujú žiadne príznaky a nemajú vedomosť, že by sa nejakým spôsobom mohli nakaziť, musia tak či onak ostať v karanténe, v sociálnej izolácii, často sa im skomplikuje aj ich situácia v zamestnaní,“ upozornila karloveská starostka.

Skúsenosť

Relevantnosť návrhu potvrdzovať pozitívny antigénový test PCR metódou dokumentuje aj skúsenosťou z miestneho úradu. „Minulý týždeň ochoreli dvaja naši zamestnanci a boli COVID-19 pozitívni. Ešte pred plošným testovaním sme preventívne antigénovými testami otestovali väčšinu zamestnancov, piati boli pozitívni. Nariadili sme karantény. Následný PCR test ukázal, že všetci boli negatívni,“ uviedla.

Možnosť falošnej pozitivity je však podľa vedcov nízka. Profesor Pavol Jarčuška napríklad pre Trend uviedol:

„Špecificita testu je vysoká, väčšina výrobcov udáva, že je vyššia ako 99,5%. To Znamená, že z 200 vykonaných testov je jeden test u negatívnej osoby falošne pozitívny,“ tvrdí profesor.

Testovanie sa uskutoční v „červených okresoch“, kde počet ľudí s pozitívnym výsledkom testov dosiahol v prvom kole testovania hranicu 0,7 percenta. Okrem obyvateľov daných okresov je určené aj pre občanov, ktorí ich potrebujú navštíviť v termíne od 9. do 14. novembra.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM