Rôzne Správy

Konzílium navrhuje, aby zamestnávatelia pritvrdili. Pocítili by to aj NEOČKOVANÍ v Bratislavskom kraji

V červenej a horšej farbe okresu by sa mal podľa konzília vyžadovať od zamestnancov test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia.

Ilustračný obrázok k článku Konzílium navrhuje, aby zamestnávatelia pritvrdili. Pocítili by to aj NEOČKOVANÍ v Bratislavskom kraji
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Konzílium odborníkov navrhuje sprísnenie epidemiologických pravidiel. Dotknúť by sa to malo najmä čiernych okresov, ale aj bordových (od 8. 11. Malacky, Pezinok, Senec) a červených ( od 8. 11. Bratislava).

Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných proti ochoreniu COVID-19 v čiernych okresoch. V červenej a horšej farbe okresu by sa mal podľa nich vyžadovať od zamestnancov test, potvrdenie o očkovaní alebo prekonaní ochorenia. Dôrazne tiež odporúčajú prácu z domu. V horších okresoch navrhujú tiež prerušiť prezenčnú výučbu.

V bordových a čiernych okresoch chcú obmedziť otváracie hodiny do 22.00 hod. V piatok o tom informovala členka konzília Elena Prokopová.

Uvažuje sa aj o zákaze vychádzania

Súčasný COVID automat je podľa odborníkov dobrý, treba ho však dôslednejšie uplatňovať, najmä v čiernych okresoch. Zároveň chcú zvýhodniť očkovaných. Ako však zdôrazňujú, úľavy môžu mať len vtedy, ak budú pre nezaočkovaných platiť obmedzenia, a očkovaní budú dodržiavať stanovené podmienky.

Pre nezaočkovaných v čiernych okresoch by odborníci zaviedli zákaz vychádzania s obdobnými výnimkami ako počas minulej zimy. Mohli by teda chodiť do práce, obchodov pre zabezpečenie nevyhnutných potrieb či k lekárovi. Očkovaní a ľudia po prekonaní ochorenia by naopak mali väčšiu slobodu, mohli by napríklad jesť v interiéri stravovacieho zariadenia či ubytovať sa v hoteli. Avšak iba pri dodržaní pandemických opatrení.

Školám s výrazným počtom tried v karanténe by odporučili ukončiť prezenčnú výučbu. Ako pripomenula Prokopová, už v súčasnom školskom automate sa hovorí, že regionálny úrad verejného zdravotníctva môže rozhodnúť o zatvorení školy.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM