Alexandra Húsková Rôzne

Nebuďte prekvapení, keď sa vám niekto vrhne do náručia na ulici, či v práci: Slovensko opäť zaplavia objatia!

Húfy dobrovoľníkov pri príležitosti ďalšieho ročníka Hug day po roku opäť zaplnia mestá. Priamo v uliciach môžu zlepšovať deň netradičným a pritom tým najjednoduchším spôsobom. Obyčajným objatím. Vo štvrtok 25. júna sa teda pripravte na objatia. Zapojiť sa môžte aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Nebuďte prekvapení, keď sa vám niekto vrhne do náručia na ulici, či v práci: Slovensko opäť zaplavia objatia!
Zdroj: Dnes24.sk

Celoslovenské podujatie, ktoré sa koná už po štvrtý krát prekoná hranice Slovenska. Hug Day 2015 sa vo štvrtok 25. júna uskutoční v 15 krajinách sveta a v takmer 50 mestách na Slovensku. Presne o desiatej ráno sa opäť do ulíc vyberú dobre naladení dobrovoľníci s transparentmi s nápisom ,,Free hug“ a budú rozdávať ľuďom objatia zadarmo.

Celá kampaň má neziskový chararakter a jej cieľom je poukázať na to, že v dnešnej dobe sa neustále ponáhľame a mali by sme si nájsť čas aj na druhých, venovať pozornosť svojej rodine či priateľom. V minulom roku sa účastníkom podarilo rozdať 79.150 objatí. V tomto roku si organizátori dávajú za cieľ prekonať hranicu 100 000 objatí počas jedného dňa.

Navštívia ministerstvá, potešia deti

Kde si po objatie môžete prísť vy? "Každý rok stojíme pred novou výzvou – zapojiť do medzinárodného dňa objatí čo najviac miest a ľudí. Tentokrát však chceme okrem iného vytvárať medzi ľuďmi príbehy priateľstva, porozumenia a pomoci,“ predstavuje podujatie Jaroslav Dodok, iniciátor myšlienky.

Vďaka koordinátorom a dobrovoľníkom, ktorých je tento rok viac ako 600 sa Hug Day uskutoční vo veľkých aj malých mestách naprieč Slovenskom. Novinkou 4. ročníka je bohatý sprievodný program, ktorý si každé mesto pripravilo individuálne.

Bratislavskí dobrovoľníci sa stretávajú o pol desiatej na Hviezdoslavovom námestí pred historickou budovou SND, odkiaľ sa vydajú do ulíc Bratislavy a nezabudnú ani na úradníkov, ktorých sa rozhodli prekvapiť na ministerstvách. „Radi by sme navštívili aj Iva Nesrovnala, primátora Bratislavy a ohlásili sme sa aj do prezidentského paláca“ hovorí Nora Bělousovová, koordinátorka akcie pre Bratislavu.

Deň objatí organizuje na invalidnom vozíčku

O tom, že toto medzinárodné podujatie nie je o hraniciach ani o obmedzeniach, hovorí aj ďalšia zaujímavosť. Hug Day v Rožňave organizuje doteraz najmladšia koordinátorka, len 13-ročná Patrícia Albertová. I napriek svojmu veku a hendikepu sa rozhodla rozdávať objatia na vozíčku.

Slovenskí študenti presvedčili aj Keňu či Egypt

Vo svojom videu, ktoré natočili 22. mája, vyzývali ľudí po celom svete, aby sa zapojili do medzinárodného dňa objatí. "To sa nám aj podarilo. Nesmierne nás preto teší, že v jeden deň budeme vo viac ako 15-tich krajinách rozdávať pozitívnu náladu ľuďom vôkol nás,“ hovorí Nora Bělousovová, ktorá zastrešuje Hug Day v zahraničí.

Do dnešného dňa svoju účasť potvrdili dobrovoľníci z týchto krajín: Rumunsko, Luxembursko, Hong Kong, Gruzínsko, Estónsko, Turecko, Srbsko, Azerbajdžan, Keňa, Slovensko, Maďarsko, Egypt, Brazília, Taliansko, Poľsko a Česká republika.

Objatia sa budú rátať a ich počty odovzdávať miestnym koordinátorom. V prípade, že sa chcete do tohto podujatia zapojiť a nemáte vo svojom meste koordinátora, počet rozdaných objatí stačí pridať na stránke www.hugday.sk. Prihlásiť sa môžte aj na chcemobjatie@gmail.com.

Zdroj foto: TU

Hug Day
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM