Nina Táborská Rôzne

"Nebuď tuniak a daruj krv!" Odštartovala Študentská kvapka krvi, pátra sa najmä po A pozitív a RH negatív

Dnes na pôde Vysokej školy múzických umení odštartoval jubilejný 20. ročník Študentskej kvapky krvi. Niekedy pri darovaní nepomôžete len ľuďom, ktorým práve vaša krv môže zachrániť život, ale aj sebe. Zistite viac a urobte dobrý skutok. Kampaň potrvá až do piatka 17. októbra.

Ilustračný obrázok k článku "Nebuď tuniak a daruj krv!" Odštartovala Študentská kvapka krvi, pátra sa najmä po A pozitív a RH negatív
Zdroj: TASR

Študentská kvapka krvi chce novým sloganom „Nebuď tuniak a daruj krv!“ prilákať najmä prvodarcov v mladšom veku.

„Slogan vznikol z pokriku Sú tu nejakí moji ľudia? Chceli sme naznačiť, aby sa mladí nezapodievali zbytočnými vecami a prišli urobiť niečo humánne,“ povedala koordinátorka pre prvú pomoc a krvný program SČK pre SR Silvia Erdélyiová.

Potreba krvi je naozaj veľká. Aj jedným darovaním môžete pomôcť napríklad ľuďom, ktorí sú po úraze, ľuďom podstupujúcim operácie či pacientom, ktorí trpia leukémiou, nádorovým ochorením a inými vážnymi ochoreniami. Podľa Erdélyiovej v bratislavských zdravotníckych zariadeniach dlhodobo chýbajú krvné skupiny A pozitív a RH negatív.

Minuloročná vysoká účasť

Kampaň „Nebuď tuniak a daruj krv!“ má na starosti Slovenský Červený kríž spolu s Národnou transfúznou službou.

Krv možno darovať od pondelka do piatka 17. októbra na všetkých odberových miestach NTS SR, na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc vo vyhradených dňoch i na mobilných odberoch. „Očakávame asi 5-tisíc prvodarcov a okolo 30-tisíc darcov krvi,“ priblížila Erdélyiová. Minulý rok sa zapojilo takmer 24-tisíc darcov.

U darcu sa môže nájsť vážny zdravotný problém

Vedúca lekárka ružinovskej Národnej transfúznej služby Klára Sviteková vysvetlila, že z návštevníkov tvoria prvodarcovia zväčša 25 percent a 15 percent z nich sa stane pravidelnými darcami.

„Pri darovaní môže lekár u darcu spozorovať aj vážny zdravotný problém. Už sa nám stalo, že pre zlé výsledky z odberu sme rozšírili vyšetrenia a neskôr sme darcovi diagnostikovali nádorové ochorenie,“ poukázala.

Dajte pár deci aj vy

SČK sa pre svoju dlhoročnú tradíciu rozhodol zapísať názov „Študentská kvapka krvi“ do registra ochranných známok Úradu priemyselného vlastníctva SR. S kampaňou sa okrem mobilných odberov spájajú aj náborové workshopy či simulované odbery krvi.

Slovenský Červený kríž okrem Študentskej kvapky krvi organizuje aj Valentínsku kvapku krvi či Daj pár deci počas pracovnej doby.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM