Adriana Banásová Kultúra

Nazreli sme do vojenského tábora a presvedčili sa, ako vyzeral všedný život vojaka napoleonskej doby

V Sade Janka Kráľa sa tento týždeň usadili vojská dvoch znepriatelených armád. Tie sa dnes chystajú k veľkej bitke. Ale nebojte sa, nie naozaj. Pôjde iba o rekonštrukciu bojov z roku 1809, kedy sa proti sebe postavili francúzski a rakúski vojaci. My sme sa boli pozrieť, ako vyzeral život v táboroch.

Ilustračný obrázok k článku Nazreli sme do vojenského tábora a presvedčili sa, ako vyzeral všedný život vojaka napoleonskej doby
Zdroj: Dnes24.sk

Tento víkend žije naše hlavné mesto tradičnou historickou udalosťou s názvom „Ubránili sme sa“. Jedná sa o pripomenutie si obliehanie Bratislavy Napoleonom I spred 206 rokov.

Dnes na autentickom mieste bojov z roku 1809 v Sade Janka Kráľa budú mať Bratislavčania jedinečnú možnosť vzhliadnuť rekonštrukciu bojov rakúskych oddielov cisára Františka I. a vojakov Grande Armée Napoleona Bonaparta.

Škoda toho počasia

My sme sa rozhodli nakuknúť do vojenského tábora, kde odpočívalo a pripravovalo sa na boj celkovo 300 účinkujúcich, členov klubov vojenskej histórie z piatich krajín.

Návštevníci mohli sledovať všedný život vojaka napoleonskej doby. Ľudia si mali možnosť pozrieť si historické zbrane, ako delá, pušky, meče. Bohužiaľ celé podujatie narušilo nepriaznivé počasie.

„Veľmi sme sa na tento víkend tešili, ale vidíte aké prevláda počasie. Je nám ľúto, že si návštevníci nemôžu vyskúšať a vychutnať všetky akcie, ktoré boli pre nich prichystané, ako napríklad streľba zo zbraní alebo jazda na koni,“ povzdychol si jeden z príslušníkov historického vojenského klubu z Brna.

No aj napriek daždivému počasiu vojaci čakajúci na bitku nestrácali dobrú náladu. Varili rôzne pochutiny ako guláš alebo mäso. Niektorí si v stanoch zdriemli, aby boli neskôr fit.

„Nám dážď náladu nepokazí. Zišli sme sa tu dobrá partia kamarátov a známych a vždy si takéto akcie vychutnávame,“ s úsmevom prezradil vojak, ktorý patrí k rakúskym oddielom.

Ostreľovanie Bratislavy

Historická akcia dnes vyvrcholí spomínanou rekonštrukciou bitky na lúke pri Leberfingeri. Následne od 20:30 nastane formovanie delostreleckých jednotiek armády a pochod vojska zo Sadu Janka Kráľa na Tyršovo námestie. Sobota bude zakončená rekonštrukciou delostreleckého bombardovania vtedajšieho Prešporku.

Od 1. júna 1809 sa snažili francúzske vojská cisára Napoleona I. Bonaparta dobyť opevnené predmestie rakúskeho cisárskeho vojska, ktoré bolo vybudované na pravom brehu Dunaja na mieste dnešného Sadu Janka Kráľa v Petržalke (Engerau).

Jeho obrancom (5672 mužom a 22 delám) velil generál Bianchi. Dva prápory tvorili slovenskí vojaci z Liptovskej, Oravskej, Trenčianskej a Turčianskej župy. Francúzom sa nepodarilo predmostie dobyť ani po krvavých útokoch. Obrana Bratislavy odolala a otvorila obliehateľom brány mesta až 14. júla na základe prímeria po Rakúšanmi prehraných bitkách pri Wagrame a Znojme.

Boje Bratislavu ťažko postihli. Petržalka vyhorela, v samotnom meste pri bombardovaní ľahlo popolom 143 domov, na obidvoch stranách zahynuli stovky ľudí a materiálne škody presiahli milión zlatých.

Prečítajte si tiež: Ubránili sme sa! Obliehanie Bratislavy v Sade J.Kráľa vás čaká už tento víkend

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Nazreli sme do vojenského tábora
16
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM