Našli sme hladného obra medzi motýľmi

Je to krásny a najväčší európsky motýľ - Okáň hruškový. Rozpätie krídel dosahuje až 15 cm. Keďže lieta v noci a je skutočne veľký, ľudia si ho často mýlia s netopierom. Vidieť sa však dá pomerne vzácne. V Tomkoch na Záhorí sa to podarilo nášmu čitateľovi.

Alexandra Húsková
Ilustračný obrázok k článku Našli sme hladného obra medzi motýľmi
Zdroj: Dnes24.sk

Okáň hruškový je zákonom chránený. Krídla ma hnedé zo žltou obrubou, vynikajú na nich veľké oká. Má typické veľké hrebeňovité tykadlá. Má veľký význam ako opeľovač rastlín.

Na krídlach má „očné“ škvrny, ktoré využíva ako obranu pred nepriateľom, pretože tieto škvrny sa podobajú na oči sovy, jastraba alebo mačky.

Húsenice sú ako otesánkovia

Larvy sa živia listami ovocných stromov. Húsenica okáňa hruškového je veľmi pažravá, kým sa zakuklí, aby sa z nej vyliahol krásny motýľ ako na obrázku, zje obrovský objem listov. Nezmestí sa do kože a to doslova – niekoľkokrát sa zvlieka. Zmena imidžu jej pridá na „kráse“, z čiernej farby sa mení na žlto-zelenú s chlpmi a modrými bradavicami. Pripomína kaktus.

Húsenica patrí medzi najhladnejších živočíchov. Dorastá do dĺžky 10 centimetrov a hrúbky jedného palca. Zvláštnosťou je vŕzgavý zvuk, ktorý vydáva pri podráždení.

Keď dorastú, nájdu si vhodné miesta na kmeni stromu, na konároch, alebo vo vidliciach konárov a z vlákien produkovaných premenenými slinnými žľazami si upradú „spací vak“ čiže správne kuklu. Húsenice v nej prezimujú obyčajne dvakrát (ostávajú v kukle cez zimu, jar, leto, jeseň a ešte jednu zimu). Z vajíčok sa liahnu asi v júni a kuklia sa v auguste

Voňavka samičiek

Samička cez deň sedí na vegetácii a vylučuje tzv. feromóny. Je to „voňavka“, ktorú vylučujú motýle a iné skupiny hmyzu a ktorú samček okáňa hruškového vníma tak citlivo, že podľa nej nájde samičku vzdialenú niekoľko kilometrov. Vôňu zachytáva cez hrebeňovité tykadlá.

Cez deň motýľ vzbudzuje dojem nemotornosti, pokojne vám vylezie na ruku.

V noci je samička pohyblivejšia, okrem predchádzajúcej činnosti (lákanie samčeka) si hľadá i potravu. Samce tiež lietajú v noci. Po oplodnení samička znáša vajíčka tesne vedľa seba na konáriky dreviny, ktorú vybrala pre svoje potomstvo ako živnú rastlinu.

Dospelý motýľ sa živí ovocnými šťavami a nektárom kvetov. Ako teplomilný druh sa vyskytuje poväčšine v nížinných oblastiach Slovenska, hlavne v záhradách a sadoch. Dospelé motýle sa vyskytujú od apríla do júna.

Zdroj: Dnes24.sk