Nina Táborská Iné športy

Národný beh Devín-Bratislava odštartuje už zajtra: Toto je päť najčastejších chýb pri behaní

Oslovili sme študenta FTVŠ, zástankyňu zdravého životného štýlu, trénerku, zanietenú bežkyňu aj začínajúceho bežca a podľa ich výpovedí sme zostavili rebríček – 5 najčastejších chýb pri behaní. Pozrite sa, čo treba vedieť o behaní pred tým, ako začnete.

Ilustračný obrázok k článku Národný beh Devín-Bratislava odštartuje už zajtra: Toto je päť najčastejších chýb pri behaní
Zdroj: TASR

Už zajtra sa uskutoční tradičné športové podujatie „Národný beh Devín – Bratislava". V poradí 68. ročník bežeckého podujatia, ktoré je určené všetkým vekovým a výkonnostným kategóriám s medzinárodnou účasťou, každoročne priláka cez päťtisíc bežcov. Začiatočníkov i pokročilých.

Práve začínajúci bežci by sa mali vyvarovať týmto chybám:

1. Nesprávne dýchanie

Odporúča sa dýchať predovšetkým ústami. Aj keď každému je prirodzené dýchať nosom a vydychovať ústami, pri behu toto pravidlo nie celkom platí. Pri takejto aktivite, kedy je telo v aktívnom pohybe, neprijímame totiž pri dýchaní nosom dostatok kyslíka. Mali by sme behať a dýchať v takom tempe, v ktorom sme schopní súvisle rozprávať.

2. Zlá technika behu

O držaní tela a správnom našľapovaní hovoria viacerí bežci. „Ide napríklad o beh po pätách, potom to môže byť tzv. ‘’sedavý’’ spôsob behu, kedy sú slabšie odrazové schopnosti bežca, ďalej záklon trupu a hlavy, vytáčanie trupu, nesprávna práca paží,“ pre Bratislava24.sk uviedol študent Andrej Švanda, ktorý sa behu venuje viac ako rok a pol.

Ak neviete ako na to, a najmä aby ste sa vyhli zdravotným problémom, poradiť sa môžete s atletickým trénerom, ktorý vám priblíži správnu techniku behu.

3. Slabá rozcvička

Rozcvička je obzvlášť dôležitá, no veľmi podceňovaná súčasť behu nie len pri začiatočníkoch. „Ľudia behajú od dverí po dvere – žiadna rozcvička, strečing po behu,” priblížila problematiku trénerka Renata Poľanská.

„Rozcvička sa zanedbáva, pretože ľuďom sa zdá zbytočná, namiesto toho sa hrnú hneď behať,“ doplnila Michala Prokešová, ktorá si bez behu svoj život už nevie predstaviť.

O tom, že beh je závislosť, sa zhodlo aj viacero bežcov z nedeľňajšieho charitatívneho be­hu.

4. Nesprávna obuv

“Tenisky sú jediná vec potrebná do investície na beh. Iba v správnej obuvi môžeme mať výkon a silu, nevyčerpávať nohy a tak nebude potrebná energia zbytočne spaľovaná,” hovorí zástankyňa zdravého životného štýlu a milovníčka behu Mimi Pelikan.

Pri teniskách všetko začína. Málo kto si pri kúpe bežeckých topánok nechá poradiť, len zriedka začiatočník siahne po drahšej topánke a takmer nikto si neuvedomuje, že existujú rôzne typy chodidiel, na ktoré pasujú rôzne druhy tenisiek.

„Každý človek má iný typ chodidla. Môže ísť o nízku klenbu, čiže plochú nohu, vysokú klenbu, neutrálny typ… Topánky by mali byť vždy o pól čísla väčšie, ako vychádzková obuv,“ dodáva študent Andrej Švanda. Je dôležité poradiť sa s odborníkom.

5. Netrpezlivosť

Trpezlivosť ruže prináša a inak to nie je ani pri behu.

V prvom rade by sme myslieť nato, že beháme pre zdravie, a preto ako hovorí študent FTVŠ Andrej Švanda, “je chyba myslieť si, že čím viac nabehám, tým lepšie.”

Stanovenie si veľkých cieľov a preceňovanie vlastnej kondície, najmä pri začiatočníkoch, zdraviu rozhodne nepomáha. Práve naopak, vznikajú zranenia, ktoré môžu byť oveľa vážnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

“Začiatočníci behajú vzhľadom na svoju kondíciu dlhé vzdialenosti. Chýba im postupnosť a z toho vznikajú poranenia,” vysvetľuje trénerka Poľanská. Že menej je niekedy viac, o tom sa už presvedčilo viacero nadšencov behu.

“Treba byť trpezlivý a nečakať, že sa výsledky dostavia ihneď,” dodala Michala Prokešová.

Prečítajte si tiež: Bežecká sezóna v Bratislave štartuje: Viete prečo je beh zdravý?

V súvislosti so zajtrajší behom vás na bratislaských cestách čakajú viaceré obmedzenia, nájdete ich TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM