Správy Samospráva

Národnému parku Podunajsko dali zelenú aj poslanci zo Starého Mesta a Petržalky

Župní poslanci dali Iniciatíve za vznik parku svoje "áno" už začiatkom septembra na svojom pracovnom zasadnutí. Postupne sa k ich podpore pridávajú aj miestni poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Národnému parku Podunajsko dali zelenú aj poslanci zo Starého Mesta a Petržalky
Zdroj: TASR

Iniciatíva vzniku Národného parku Podunajsko získava podporu nielen odbornej verejnosti, ale aj komunálnych politikov. Po Zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja podporili dnes vznik parku aj staromestskí a petržalskí poslanci. Iniciatívu prišiel na obidve Zastupiteľstvá obhájiť aj župan Pavol Frešo.

Dôležitá podpora

„Záleží mi na tom, aby to nebola len deklarácia. Preto som na každé Zastupiteľstvo prišiel a vysvetlil základné atribúty projektu. Najmä jeho pridanú hodnotu v ochrane krajiny, ale aj jeho súčasti v podpore a rozvoji cestovného ruchu. Nechceme, aby táto iniciatíva skončila len formálnou podporou. Do času zavŕšenia viac ako tridsaťročnej snahy o vznik parku využijeme príležitosti na oboznámenie poslancov a verejnosti s dôvodmi a prínosmi jeho vzniku,“ povedal Pavol Frešo, predseda BSK.

Župní poslanci dali Iniciatíve za vznik Národného parku Podunajsko zelenú už začiatkom septembra na svojom pracovnom zasadnutí. Postupne sa k ich podpore pridávajú aj miestni poslanci. Dnes podporu Národnému parku Podunajsko vyjadrili jednohlasne poslanci MČ Bratislava – Staré Mesto a MČ Bratislava – Petržalka.

Vznik Národného parku Podunajsko podporili aj zástupcovia odbornej verejnosti. K Hlavnej architektke Hlavného mesta SR Bratislavy Ingrid Konrad sa pridali aj vedeckí pracovníci Geografického ústavu SAV, Botanického ústavu SAV, Ústavu krajinnej ekológie SAV a Ústavu ekológie lesa SAV.

Záchrana vzácnych druhov

Podporu vzniku národného parku Podunajsko vyjadrili aj riaditelia národných parkov Donau–auen a Podyjí či vedenie Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, Slovenskej ornitologickej spoločnosti a Ochrany dravcov na Slovensku. Podporu iniciatíva našla aj u dekana Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Milana Triznu.

Národný park Podunajsko by mal spojiť už existujúce chránené územia od sútoku Moravy a Dunaja (Devínska Kobyla, Slovanský ostrov, Sihoť) cez Bratislavu (Bratislavské luhy), Dunajské Luhy až po sútok Dunaja a Ipľa. Celková rozloha by mala byť 8 332,98 hektárov. Vyhlásenie Národného parku Podunajsko má viesť najmä k záchrane a k zachovaniu zvyškov ohrozených biotopov pôvodných porastov lužných lesov, na ktoré sú viazané aj vzácne druhy živočíchov.

Čítajte aj: Bratislavská župa podporila vznik Národného parku Podunajsko

Dunajské luhy a vtáctvo
7
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM