KAW Správy Samospráva

Napoleonsky vojak sa vracia! Kedy bude znova dohliadať na Hlavné námestie?

Originálna socha na svoj návrat čakala v sklade Technických služieb Starého Mesta takmer rok a pol.

Ilustračný obrázok k článku Napoleonsky vojak sa vracia! Kedy bude znova dohliadať na Hlavné námestie?
10
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné námestie je už takmer rok a pol bez jednej z najobľúbenejších atrakcií Bratislavy.

Komplikácie s opravou

Neznámi vandali koncom roka 2018 vylomili obľúbenú sochu napoleonského vojaka, ktorý stál na Hlavnom námestí od roku 1997. Zostali po ňom len diery v dlažbe a lavičke. Hlavné mesto vtedy sľúbilo, že sa socha čoskoro vráti na svoje miesto. Trvalo to však oveľa dlhšie ako bolo pôvodne naplánované.

Už na budúci týždeň (najneskôr však druhý májový týždeň) by mal však znova „strážiť“ Hlavné námestie.

Napoleonsky vojak na svoj návrat čakal v sklade Technických služieb Starého Mesta. „Neležal tam preto, žeby sme s ním nechceli nič robiť. Opravu spomaľovalo vyšetrovanie, financie a potom – aj jeho oprava bola trochu komplikovaná. Keďže ide o umelecké dielo, museli sme (chceli sme) rešpektovať aj názor dedičov autorských práv "napolencovho“ zhotoviteľa – sochára Juraja Meliša," vysvetľuje na sociálnej sieti Staré Mesto.

Po viacerých peripetiách sa teda konečne podarilo sochu opraviť a čaká už iba na inštalovanie. „Po novom bude upevnená do špeciálneho sokla, čiže vyvaliť ho, sa len tak nepodarí,“ sľubuje staromestská samospráva.

Socha zobrazovala napoleonského vojaka, ktorý ostreľoval Bratislavu z brehov Petržalky v roku 1809. Patrila k častým zastávkam tisícok turistov, ktorí sa s ňou radi fotili. Napoleonsky vojak bol na Hlavnom námestí umiestnený 26. júla 1997 v rámci Korzo párty, ktorá sa konala na oslavu vynovenej a zrekonštruovanej pešej zóny. V Starom Meste vtedy pribudli aj Schöne Náci a Čumil.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM