ESL Správy Samospráva

Nákaza v Domove sociálnych služieb: Ani pravidelné antigénové testovanie nepomohlo

Poplach nastal v jednom z Domovov sociálnych služieb v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Nákaza v Domove sociálnych služieb: Ani pravidelné antigénové testovanie nepomohlo
Zdroj: Zariadenie sociálnych služieb Pod hradom

Domov sociálnych služieb Pod hradom v Plaveckom Podhradí, ktorý je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, má po testovaní všetkých klientov a zamestnancov PCR testami 38 pozitívnych klientov a 14 pozitívnych zamestnancov. To všetko napriek pravidelnému testovaniu antigénovými testami s negatívnymi výsledkami.

Zákaz návštev

„Dôvodom na prísnejšie testovanie všetkých klientov spoľahlivejšími PCR testami bolo, že zariadenie identifikovalo minulý týždeň pozitívny výsledok testu u jednej klientky,“ uviedla hovorkyňa župy Lucia Forman.

Klienti zariadenia nemajú príznaky a sú bez komplikácii. Kraj komunikuje s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Nakazení zamestnanci podľa RÚVZ môžu chodiť domov za podmienky individuálnej prepravy a za podmienky, že spolubývajúci členovia rodiny zostanú v karanténe.

V zariadení sú od 13. 10. 2020 zakázané všetky návštevy v interiéri. Zariadenie neodporúča ani návštevy v exteriéri. Pozastavené sú všetky pracovné aktivity prijímateľov sociálnej služby mimo DSS. Opustenie DSS je možné len v sprievode so zamestnancom DSS a len v obci Plavecké Podhradie, či už ide o prechádzku alebo návštevu lekára. Nie je možné ani dočasné opustenie zariadenia do domáceho prostredia.

Pozor na falošnú negativitu

Domov sociálnych služieb Plavecké Podhradie poskytuje sociálnu službu dospelým fyzickým osobám, ak sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby a ich stupeň odkázanosti je najmenej V. alebo fyzickej osoby, ktorá je nevidiaca alebo prakticky nevidiaca a jej stupeň odkázanosti je najmenej III. Celková kapacita zariadenia je 60 miest, forma sociálnej služby je celoročná – pobytová.

„Bratislavská župa v tejto súvislosti upozorňuje verejnosť, aby nepodľahli pocitu tzv. „falošnej negativity“ spôsobenej výsledkami menej spoľahlivých antigénových testov. Bez ohľadu na výsledok antigénových testov je potrebné dodržiavať prísne hygienické opatrenie,“ uzatvára Lucia Forman.

foto je ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM