Krimi

Najvyšší kontrolný úrad kontroloval v Pezinku rozpočet aj čerpanie verejných prostriedkov

V meste Pezinok zrealizoval Najvyšší kontrolný úrad SR od septembra do decembra 2015 kontrolu rozpočtu, čerpania verejných prostriedkov či použitia majetku v meste. Kontrola dopadla bez väčších problémov a preukázala, že verejné finančné prostriedky spravuje Pezinok v súlade s príslušnými zákonmi.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší kontrolný úrad kontroloval v Pezinku rozpočet aj čerpanie verejných prostriedkov
Zdroj: TASR

Potvrdila to hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková. Kontrola podľa pezinskej samosprávy preukázala, že mesto má vytvorený účinný systém kontroly a vytvára vhodné, organizačné, finančné, personálne a materiálne podmienky na jeho nezávislý výkon v zmysle zákona.

NKÚ preskúmal, v rámci kontrolnej akcie zameranej na hospodárenie vybraných okresných miest, v Pezinku rozpočet a jeho programy, záverečný účet, zmluvy, všeobecne záväzné nariadenia, uznesenia mestského zastupiteľstva, finančné a účtovné výkazy, účtovné doklady a ďalšie dokumenty.

„Vítam každú nezávislú a vysoko fundovanú kontrolu, pretože jej výsledky nám potvrdzujú nielen úspešné riadenie mesta, ale aj to, že pracujeme s peniazmi občanov zodpovedne a efektívne,“ povedal v mestskom periodiku Pezinčan primátor mesta Oliver Solga.

NKÚ však zistil aj isté pochybenia. Podľa Bolech Dobákovej kontrolou účtovného rozvrhu a hlavnej knihy k 31. decembru 2014 bolo zistené, že mesto nevytvorilo analytické účty k dlhodobým úverom podľa zostatkovej doby splatnosti.

„Čím nepostupovalo v súlade so zákonom o účtovníctve a platnými postupmi účtovania,“ podotkla hovorkyňa. Kontrolou triedenia výdavkov na splátky istiny a úrokov bolo zas zistené, že pri úhrade splátky úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania bola pri splátke istiny uplatňovaná nesprávna položka ekonomickej klasifikácie.

„Uvedený postup nebol v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy a taktiež nebol v súlade s opatrením ministerstva financií,“ priblížila hovorkyňa.

Počas kontrolovania vyradenia nehnuteľného majetku sa zistilo, že mesto v troch prípadoch predalo pozemky v celkovej výmere 1759 štvorcových metrov (m2) na základe uzatvorených kúpnych zmlúv v roku 2014, pričom podľa NKÚ nevyradilo majetok predaný v roku 2014 z účtovnej evidencie. „Mesto evidovalo v účtovníctve uvedené nehnuteľnosti aj napriek tomu, že už nebolo ich vlastníkom, čím nekonalo v súlade so zákonom o majetku obcí, ako aj zákona o účtovníctve,“ vysvetlila Bolech Dobáková.

NKÚ na základe zistení odporučil zosúladiť zásady hospodárenia s majetkom mesta Pezinok. Zároveň za účelom vytvorenia podmienok na výkon kontrolnej činnosti hlavnej kontrolórky úrad odporučil zosúladiť znenie interného predpisu – Etického kódexu volených predstaviteľov pezinskej samosprávy so všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Prednosta Mestského úradu v Pezinku Miroslav Šebesta uviedol, že kontrola NKÚ v meste dopadla dobre a na odstránenie zistených nedostatkov, ktoré podľa jeho slov majú viac-menej formálny charakter, prijala samospráva už konkrétne opatrenia.

Na februárové mestské zastupiteľstvo sa napríklad predloží doplnenie zásad hospodárenia s majetkom mesta tak, aby boli v súlade so zákonom o majetku obcí. V prípade etického kódexu mesto tvrdí, že nie je v rozpore s platnou legislatívou SR. „Nevidíme dôvod na jeho právnu úpravu,“ povedal Šebesta.

Prečítajte si tiež: Pezinok sľúbený štadión stále nemá. Spoločnosť Aréna Pezinok musí uhradiť stotisícovú pokutu

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM