Eva Sládková Správy Samospráva

Najkrajší darček k sviatku: Bratislavčania obdarúvajú blízkych stromami

Iniciatíva mesta 10000stromov má pozitívny ohlas. Bratislava bude vďaka nej oveľa zelenšia.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajší darček k sviatku: Bratislavčania obdarúvajú blízkych stromami
13
Galéria
Zdroj: Jakub Mrva

Magistrát Bratislavy chce každý rok vysadiť tisíce stromov a kríkov. Zriadil preto iniciatívu 10000stromov, v rámci ktorej môžu na výsadbu finančne prispievať občania. Alebo sa zapojiť do dobrovoľníckej aktivity.

Strom ako dar

„Aktuálne sme vyzbierali prostredníctvom drobných darov vyše 4-tisíc eur od približne 200 darcov. Ľudia však majú záujem aj o celé stromy, ktorými môžu obdarovať blízkeho človeka, napríklad k životnému jubileu, pri mimoriadnej príležitosti alebo na pamiatku. V súčasnosti máme nad 10 darcov a darkýň, ktorí sa rozhodli niekomu venovať celý strom ako dar. Suma za jeden veľký strom je 700 eur,“ vraví hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová. Ako dodala, mesto teší, že sa ľudia hlásia aj stromy sadiť a že to nie je len o jednotlivcoch, ale záujem majú dokonca celé firmy.

Stromy pribudnú v každej mestskej časti. Plochy vhodné na výsadbu vyberajú krajinní architekti z Oddelenia tvorby mestskej zelene na magistráte.

„Na sadenie vyberajú plochy zohľadňujúce podzemné inžinierske siete a majetkové vzťahy, ktoré sa následne ponúknu darcom. Výber plôch na tento rok je uzavretý,“ dodáva Katarína Rajčanová s tým, že miesta, kde vysádzajú alebo plánujú vysadiť stromy a kríky, sú na tejto mape .

Desiatky druhov

V Bratislave pribudne až 40 druhov rôznych stromov – dubov, gledíčií, jaseňov a mnohých ďalších.

„Každá lokalita určená na výsadbu stromov v danej mestskej časti má iné krajinné a pôdne podmienky, ktoré sú individuálne vhodné pre rôzne druhy drevín,“ dodáva hovorkyňa mesta.

Náklady na jeden strom predstavujú približne 700 eur a aj keď je verejnosť podľa magistrátu ochotná ošetrovať ich, povýsadbová starostlivosť je náročná a na niektoré úkony sú potrební odborníci. Pod ich dohľadom sa však bude môcť zapojiť aj verejnosť.

„Pripravujeme projekt „Mestský ovocný sad v Petržalke“, v ktorom plánujeme s pomocou občianskych združení a súkromného sektoru realizovať rôzne dobrovoľnícke aktivity a workshopy spojené s povýsadbovou starostlivosťou pod odborným dohľadom v horizonte od budúcej jari,“ uzavrela Katarína Rajčanová s tým, že všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať pandemická situácia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM