Správy

Náhubkové pravidlo? Poslanci si obmedzili priestor na rečnenie

Z desiatich minút, počas ktorých sa poslanci v súčasnosti môžu vyjadrovať k jednému bodu, sa im čas po novom skráti na šesť minút a obmedzia sa i faktické poznámky. Zmeny platia od 11. apríla.

Ilustračný obrázok k článku Náhubkové pravidlo? Poslanci si obmedzili priestor na rečnenie
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Bratislavskí mestskí poslanci budú môcť menej rečniť počas rokovaní zastupiteľstva. Po niekoľkohodinovej diskusii si dnes totiž nakoniec schválili zmeny v rokovacom poriadku.

S návrhom prišla trojica poslancov – Milan Jambor, Pavol Bulla a Radoslav Olekšák. „Navrhovaná zmena rokovacieho poriadku má prispieť k tomu, aby rokovanie zastupiteľstva prebiehalo vecne a efektívne,“ tvrdia.

Pripomínajú, že počas tohto volebného obdobia sa nedokončilo včas už sedem zastupiteľstiev, rokovania sa predĺžili na ďalšie dni, pričom náklady na jeden rokovací deň sa šplhajú až na 7-tisíc eur. Jambor, ktorý je aj starostom v Devínskej Novej Vsi, sa už takto snažil okresať rozpravy poslancov aj minulý rok v marci. Vtedy to neprešlo.

Prečítajte si aj: Hendikepovaným vrátili bezplatné cestovanie v MHD

Náhubkový návrh

Niektorí poslanci aj dnes návrhu vyčítali, že sa snaží obmedziť ich právo na vyjadrovanie a označili ho i za náhubkový. „Chcete umlčiavať kritiku korupcie, chcete umlčiavať nás, ktorí sme odmietli zúčastňovať sa na zákulisných dohodách pri delení mestských podnikov,“ kritizoval návrh šéf Bratislavského klubu Ján Budaj.

Poslanec Ján Hrčka dokonca na protest navrhol uznesenie, že politici musia povedať svoje vystúpenie na jeden nádych. Odídením zo sály sa klub poslancov snažil tiež urobiť zastupiteľstvo neuznášaniaschopné. To sa nepodarilo a návrh nakoniec prešiel hlasmi 21 poslancov.

Nové pravidlá

Dnes sa poslanci môžu prihlásiť o slovo pred začatím alebo počas rokovania dovtedy, kým sa rozprava neskončí. Po novom sa táto možnosť politikom obmedzí a na prihlásenie do rozpravy budú mať len jednu minútu od jej začiatku. „Po uplynutí jednej minúty od otvorenia rozpravy sa končí možnosť prihlásiť sa do rozpravy,“ navrhli poslanci s tým, že ak sa nikto do rozpravy po skončení úvodného slova nehlási, môže predsedajúci rozpravu ukončiť ihneď.

Poslanci v súčasnosti môžu tiež rečniť päť minút a v tej istej veci vystúpiť najviac dvakrát. Ak počas svojho prvého vystúpenia požiadajú o predĺženie o ďalších päť minút, má sa im vyhovieť. Stratia tak nárok na druhé vystúpenie. Podľa nového návrhu budú mať poslanci možnosť vystúpiť v tej istej veci iba raz, a to namiesto piatich len štyri minúty, a svoje vystúpenie si predĺžiť len o dve minúty.

V rámci prerokúvaného bodu sa podľa nového návrhu obmedzí tiež počet faktických poznámok na dve. V bode Rôzne budú môcť poslanci predkladať návrhy, ktoré nemajú dosah na rozpočet mesta, a zastupiteľstvo k nim bude môcť prijímať i uznesenia.

Obmedzí nový poriadok celodenné rokovania?

Jambor vlani vysvetľoval, že chcel zmenou rokovacieho poriadku zefektívniť prácu zastupiteľstva a šetriť čas poslancov i magistrátu. Rokovania totiž často trvajú celý deň do večerných hodín, niekedy aj nezávisle od toho, koľko bodov v programe poslanci majú.

Vlani v decembri zastupiteľstvo rokovalo o predaji objektov Parku kultúry a oddychu až osem hodín. „Každý poslanec predsa vyjadruje svoj názor hlasovaním,“ dodal starosta.

Prečítajte si aj: Proti výstavbe na Kolibe chcú aktivisti protestovať živou reťazou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM