Správy

Nabudúci rok nás čaká 6 mesiacov predsedníctva v Rade EÚ. Zoznam stretnutí je už pripravený

Ministerstvo zahraničných vecí pripravilo zoznam plánovaných neformálnych podujatí na vysokej úrovni počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Rotujúce predsedníctvo bude SR vykonávať v druhom polroku 2016.

Ilustračný obrázok k článku Nabudúci rok nás čaká 6 mesiacov predsedníctva v Rade EÚ. Zoznam stretnutí je už pripravený
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Za ich organizačné a finančné zabezpečenie zodpovedá Slovensko. Napriek ich neformálnemu charakteru musia mať relevantnú agendu a úzke prepojenie s programovými prioritami predsedníctva. Návrh na ich organizáciu sa nachádza v pripomienkovom konaní.

V Bratislave sa uskutoční 15 neformálnych zasadnutí ministrov, päť ministerských konferencií a návštevy kolégia Európskej komisie a Konferencie predsedov Európskeho parlamentu.

Miestom rokovaní väčšiny z nich bude Reduta, v jednom prípade hotel Bôrik. V priebehu júla sa tak postupne stretnú ministri vnútra, zahraničných vecí, spravodlivosti, hospodárstva, životného prostredia a práce členských štátov EÚ. Náklady s tým súvisiace sa odhadujú na takmer 5 miliónov eur.

Mimo územia Slovenska sa plánujú ďalšie dve neformálne podujatia na ministerskej úrovni, konkrétne v Riu de Janeiro a na západnom Balkáne.

Okrem toho sa v SR uskutoční 180 neformálnych zasadnutí a iných podujatí na pracovnej úrovni. Ich zoznam sa sfinalizuje približne tri mesiace pred začiatkom predsedníctva.

Počas pol roka sa v Bruseli a Luxemburgu bude konať približne 35 riadnych zasadnutí jednotlivých formácií Rady EÚ a približne 2000 zasadnutí pracovných skupín a výborov.

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM