Aktualizované han Rôzne

Na Zlatých pieskoch BÚRALI čiernu stavbu: Patrí známej misske a podnikateľke, VIDEO

Bratislavská mestská časť Ružinov začala vo štvrtok ráno prostredníctvom miestneho podniku verejnoprospešných služieb odstraňovať "mobilný bioprojekt" na Zlatých pieskoch, ktorý je právoplatne potvrdenou čiernou stavbou.

Ilustračný obrázok k článku Na Zlatých pieskoch BÚRALI čiernu stavbu: Patrí známej misske a podnikateľke, VIDEO
Zdroj: facebook.com/Martin Chren - starosta Ružinova

K odstráneniu stavby pristúpili na základe platného exekučného príkazu. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Ružinova Martin Chren. K exekúcii v správnom konaní pristúpil stavený úrad po tom, ako stavebníčka dlhodobo nerešpektovala výzvu úradu na odstránenie stavby.

Bez povolení

„Na základe exekučného príkazu vykonáva podnik náhradný výkon rozhodnutia – odstránenie čiernej stavby. Právoplatné rozhodnutie o odstránení platí už viac ako rok. Keďže stavebníčka nerešpektovala výzvu stavebného úradu, vydal stavebný úrad v správnom konaní exekučný príkaz,“ skonštatoval Chren.

Stavba na Zlatých pieskoch vyrástla koncom roka 2019, stavebný úrad sa ňou začal zaoberať v roku 2020, keď skonštatoval, že jej chýbajú potrebné povolenia.

Podľa zákona otvoril konanie o dodatočnom povolení alebo odstránení stavby. Keďže však neboli doložené žiadne potrebné doklady, ktoré by umožnili stavbu dodatočne zlegalizovať, stavebný úrad rozhodol o odstránení stavby.

Slová starostu

„Po potvrdení rozhodnutia nadriadeným orgánom a po jeho preverení prokuratúrou nadobudlo rozhodnutie o odstránení právoplatnosť na jar 2021,“ poznamenal Chren. Stavebníčka však výzvy stavebného úradu dlhodobo nerešpektovala a predmetnú stavbu v určenom čase neodstránila. Stavebný úrad preto pristúpil k exekúcii v správnom konaní, vydaný bol platný exekučný príkaz.

Čierna stavba bola podľa starostu najprv za asistencie mestskej i štátnej polície vyprataná, majetok zadokumentovaný a uložený do skladu. Následne sa pristúpilo k jej likvidácii. Náklady na odstránenie stavby a na ekologickú likvidáciu stavebného odpadu si bude mestská časť vymáhať od stavebníčky.

Aktualizované 14:19 Ak informuje Čas.sk, na miesto činu prišla aj samotná misska Daniela Kravelich, ktorá odpovedala na otázky novinárov ku čiernej stavbe. Prišla s transparentom, na ktorom bolo napísané: ,,Korupcia a klientelizmus v Ružinove. Zodpovedný CHREN". Na záver starostovi Ružinova odkázala jediné. „O týždeň sa tu teším znovu, lebo si to dám znovu doniesť.“

Majiteľka sa bráni

Objekt patrí podnikateľke a bývalej misske Daniele Kralevich. Stavebníčka sa od začiatku označeniu jej projektu ako čiernej stavby dlhodobo bránila a tvrdila, že projekt je legálny a má povolenia. Nechala sa počuť, že stavebný úrad označil jej projekt ako čiernu stavbu bez akéhokoľvek znaleckého posúdenia, pričom sa nezaoberá neďalekou reálnou čiernou stavbou, avizovala preto aj podanie trestného oznámenia.

Starosta už v minulosti odmietol jej tvrdenia, že nejde o stavbu, ale o „mobilný bioprojekt“. Stavebný zákon podľa neho jasne definuje, čo stavba je.

„Ide preukázateľne o stavbu, aká si v danom území vyžaduje aj územné rozhodnutie a súhlas magistrátu. Nič z toho nedoložila a ani sa nepokúsila získať,“ poznamenal. Stavbu označil úrad za nebezpečnú pre ľudí a životné prostredie.

Ďalšie aktuálne témy

Dnes od 6.30 ráno, na základe platného exekučného príkazu, vykonáva Ružinovský Podnik náhradný výkon rozhodnutia -...

Posted by Martin Chren - starosta Ružinova on Wednesday, July 27, 2022
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM