Andrea Mesarčíková Rôzne

Na vybraných železničných priecestiach v SR sú monitorovacie akcie

SR sa takto zapojí do Európskeho dňa bezpečnosti na železničných priecestiach.

Bratislava 22. júna (TASR) – Na vybraných železničných priecestiach na Slovensku sú dnes monitorovacie akcie zamerané na kontrolu dodržiavania predpisov a bezpečnosti pri prechádzaní cez železničné priecestia a následné vyhodnotenie.
Je to jedna z preventívnych akcií, ktorá má veľký význam. Takýto deň bezpečnosti budem vždy podporovať," povedal pre médiá minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ľubomír Vážny s tým, že sa stále dejú tragické udalosti, vodiči a chodci podceňujú prechod železničnými priecestiami. O tom, či bude priecestie chránené, alebo nie, rozhoduje v zásade dôležitosť kríženia cez trať a priecestia, uviedol na otázku TASR minister.
Na území hlavného mesta Bratislavy to je na priecestiach Bratislava Nové Mesto – Bratislava ÚNS a Bratislava-Rača. Na ostatnom území Slovenska sú to priecestia Žilina-Rajec, Liptovský Mikuláš -Liptovský Hrádok, Markušovce – Spišská Nová Ves, železničná stanica Košice St.6, Košice predmestie zastávka, Humenné – Humenné mesto, Brezno – Podbrezová, Brezno – Gašparovo, Vlkanová – Radvaň či Sliač kúpele – Vlkanová.
Akciu zorganizovali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v spolupráci s Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Radou vlády SR pre bezpečnosť cestnej premávky a Železničnou políciou.
Podľa generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko Milana Chúpeka je najčastejšou chybou pri prechode priecestím, že vodiči sa stále náhlia. U nás sa chodci či vodiči snažia ešte na poslednú chvíľu prebehnúť cez priecestie, hoci vidia, že prechádza vlak, konštatoval Chúpek.
Ku koncu roka 2009 ŽSR evidovali celkovo 2220 priecestí na území Slovenskej republiky. Z toho je 1144 priecestí nezabezpečených a 1056 zabezpečených priecestným zabezpečovacím zariadením.
TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM