Tomáš Stupavský Rôzne

Na tieto veci by museli Bratislavčania zabudnúť, ak by nebol november 1989

Udalosti zo 17. novembra zmenili mnohé. Politická a ekonomická situácia zažila veľký boom a ľudia postupne odhaľovali novinky zo západu. Prezrite si päť vecí, ktoré by obyvatelia hlavného mesta nikdy nemohli okúsiť na vlastnej koži, ak by sa pomyseľná železná opona nerozpadla.

Ilustračný obrázok k článku Na tieto veci by museli Bratislavčania zabudnúť, ak by nebol november 1989
Zdroj: TASR

V súčasnosti si hlavne tí neskoršie narodení ani nevedia predstaviť, že by nemohli vycestovať kam by sa im zachcelo. Už len predstava, že na hraniciach s Rakúskom by vás colníci otočili na pätníku naspäť smerom na východ je deprimujúca. No ak by nežná revolúcia nenastala, práve podobné veci by boli naďalej bežnou súčasťou našich životov. Bratislavčania by sa museli napríklad aj týchto vecí nadobro vzdať:

Nákupy v Rakúsku

Ako náhle sa otvorili hranice na západ, nielen Bratislavčanov, ale aj celé Slovensko zachvátila nákupná horúčka u našich rakúskych susedov. Celé rodiny sa vydávali autami preskúmať obchody s novými produktmi, ktoré predtým nikdy nevideli.

Koruna bola oproti šilingu vo výhodnom kurze, takže ľudia neváhali utratiť celé majetky za elektroniku, oblečenie, ale aj rôzne druhy potravín. No ak by boli hranice doteraz strážené , zahraničný tovar by možno doteraz nebol až tak dostupný.

Bezstarostné prechádzky popri Morave

Prevažne stredná a staršia generácia si určite pamätá na prechádzky pri Devíne a Devínskej Novej Vsi, keď za socializmu vám na sútoku Dunaja a Moravy spoza ostnatého plota kývali rakúski rybári. Bol to paradox, že niekto je tak blízko od vás a pritom žije v úplne odlišnom svete.

V súčasnosti si obyvatelia týchto mestských častí ani nevedia predstaviť, že by si nemohli ísť popri Morave zabehať, previesť sa na bicykli alebo sa len tak poprechádzať. Nehovoriac o tom, že národná kultúrna pamiatka hrad Devín je už aj skutočnou turistickou atrakciou a nielen symbolom miesta, od ktorého ste už len na skok ku väčšej slobode.

Slováci v Kittsee

Malé rakúske mestečko Kittsee, ktoré sa nachádza iba niekoľko kilometrov od mestskej časti Petržalka, je dnes zaplavené Slovákmi, ktorí si tu postavili domy, záhrady ohradili plotmi. Splynuli so životom v obci, zúčastňujú sa spoločenských akcií, chodia do kostola a ich deti navštevujú miestnu škôlku.

No aj napriek Bratislavčania žijú v Kittsee iba polovičný život, lebo väčšina nich má aj tak prácu na Slovensku. Pendlovanie medzi dvoma štátmi by nebolo nikdy možné ak by tu neustále stála pomyseľná železná opona.

Cestovanie na západ

Prvé čo človeka v súvislosti s pádom komunizmu napadne je zrazu neobmedzená možnosť cestovať a pocit slobody pohybu. Pred rokom 1989 sa väčšine ani nesnívalo, že by sa niekedy vydali smerom na západ. Dunaj a Morava oddeľovali nový svet, po ktorom mnohí bažili.

Objavovanie nových miest a spoznávanie nových kultúr je v súčasnosti veľkou devízou pre všetkých ľudí, ktorým kedysi zväzovala nohy obrazne povedané väzenská guľa socializmu a bránila spoznávať nielen západnú Európu, ale aj iné kontinenty.

Pestrá ponuka produktov

Hlavne naši starí rodičia si spomenú na časy, keď museli pred obchodom dlhé hodiny čakať na ovocie, zeleninu, či mäso alebo vystáť dlhé rady na textil slušnej kvality. Pre mladšie ročníky je to už niečo nepredstaviteľné. Ale stále by to bolo možno realitou, ak by Nežná revolúcia nenabrala také kontúry, ktoré napokon viedli až k samotnému zrúteniu komunistického systému.

Pravdepodobne by dnes na území Bratislavy nestálo toľko nákupných centier a nemali by sme na výber takú širokú možnosť produktov od výmyslu sveta.

Cyklotrasa do Schlosshofu

Cyklistika je už dlhé roky obľúbenou voľnočasovou aktivitou mnohých nadšencov športu. Či už za čias, keď sa po cestách preháňali stroje značky Favorit alebo aj v súčasnosti, keď ľudia dávajú prednosť odpruženým pohodlným bicyklom.

No určite by ste kedysi mohli len snívať o tom, že sa do Rakúska vyberiete iba na dvoch kolesách. To nám je v týchto dňoch umožnené vďaka cezhraničnému Cyklomostu slobody, ktorý nás zavedie až do Schlosshofu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM